matsuka napisał(a):Kiedy rok temu zapytałem dlaczego meteory spalają się w termosferze (a satelity nie) to odezwało się mnóstwo osób, ale nikt nie powiedział, że meteory nie spalają się w termosferze. Dostałem odpowiedź, że to kwestia prędkości meteorów, którym powietrze nie zdąża zejść z drogi i przez to dużo cząstek na raz oddziałuje na kamień i dzięki temu odczuwają to ciepło.Nikt nie zwrócił uwagi czy meteory spalają się w termosferze, czy nie, bo to zwyczajnie dla tej kwestii nie ma znaczenia. To, co ma znaczenie, to gęstość powietrza, która jest wystarczająco duża dopiero poniżej 100 km. A czy to jest termosfera, czy nie - nie pamiętam, musiałbym za każdym razem sprawdzać, a po co, skoro to nieistotne? Pamiętam, że jest jakieś miejsce w atmosferze Ziemi, gdzie temperatura rośnie do 2000 stopni, ale nie ma to znaczenia dla ciał tam przebywających i pamiętam, że powietrza praktycznie nie ma powyżej 100 km. Tyle.
Kiedy po roku przychodzę i mówię, że przecież ISS nie dryfuje sobie, tylko ma podobną prędkość co meteor, to dostaję odpowiedź, że jednak 7km/s to nie 10 czy 30.
Dopiero kiedy sam wyczytuję, że meteory spalają się jednak nie w termosferze a w mezosferze to Ci samo ludzie, którzy mnie wprowadzali w błąd wcześniej nie szczędząc przy okazji minusów i docinek nagle zachowują się, jakby wszystko od początku wiedzieli.
matsuka napisał(a):Mimo wszystko nie jestem przekonany, że właśnie tak jest jak się mówi o termosferze, gdyż balon nie dotrze wyżej niż na 30, 40 km a rakietę to może wysłać co najwyżej NASA i powiedzieć nam, że takie tam warunki panująNie do końca. Dostęp do rakiet mają co prawda tylko agencje kosmiczne (choć to się powoli zmienia), ale sondy może wysyłać dużo więcej instytucji - i wiele z tego skorzystało. Mamy mnogość różnych satelitów, mierzących najróżniejsze rzeczy, i w żadnym wypadku nie wszystkie należą do NASA. Nawet Politechnika Warszawska miała jakiś czas swojego satelitę (już chyba spłonął w atmosferze, bo też i na tym polegał ich eksperyment).
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein