cobras napisał(a): I jak tu nie gardzić takimi wolnościowcami, sam ładną kasę przytula od państwa, ale pracować na niego mają ludzie za darmo. Gorzej niż niewolnictwo, bo tam przynajmniej pan zapewniał sługom dom i wyżywienie.Robota jest warta tyle, ile ktoś jest gotów za nią dać, a kto inny ją za tyle wykonywać. JW najwyraźniej sprawdza, czy prestiż bycia jego pachołem jest wart pensji. Do niewolnictwa nie jest to nawet podobne, staż jest jednak dobrowolny. Chciałbyś zakazać ludziom odbywania bezpłatnych staży? Czy to właśnie nie jest bliżej niewolnictwa, skoro uważasz, że możesz decydować za nich i wbrew im, nawet jeśli sądzisz, że to dla ich dobra? Jak ktoś nie może znaleźć żadnej pracy, bo brakuje kwalifikacji lub doświadczenia, to taki staż jest jedynym sposobem na potwierdzenie tych kwalifikacji i zdobyciem potrzebnego doświadczenia.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 122 | 39.48% | |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 68 | 22.01% | |
| Interwencjonizm | 29 | 9.39% | |
| Socjalizm | 25 | 8.09% | |
| Komunizm | 17 | 5.50% | |
| Nie wiem | 5 | 1.62% | |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 43 | 13.92% | |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »