To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojewódzki Sąd Administracyjny , rozprawa z Krk w tle - prośba.
bert04:
Cytat:Może doprecyzować zakres praw i obowiązków w niej przedstawionych. Zwłaszcze jeżeli okaże się, że stoją w konkurencji z innymi prawami i obowiązkami tejże konstytucji albo też z umowami międzynarodowymi. 
Sąd też może, na swój użytek. 
Cytat:Pisałeś o "niższym szczeblu", więc wnioskowałem, że masz na myśli coś innego (niższego), niż WSA.
Sądownictwo administracyjne jest podzielone na WSA i NSA, więc oczywiście, że miałem na myśli WSA.
Cytat:W skrócie: sędziowie podlegają konstytucji ORAZ ustawom, więc mogą stosować je równolegle, nie mogą jednakże całkowicie pominąć brzmienia ustawy. To zasadniczo przywilej TK. Pewnie istnieje tutaj pewien margines interpretacji jednak tak ajest generalna wykładnia.
W skrócie, to oczywiście sędziowie nie stosują konstytucji oraz ustawy równolegle, bo to nie do pomyślenia, ale zwyczajowo się utarło, by "nie robili za dużo zamieszania, powołując się na konstytucję". Niestety, wyrażony przeze mnie w cudzysłowie zwyczaj nie może być (przynajmniej przeze mnie) inaczej określony. Tzn. możesz spróbować wywieść go z przepisów, ale ja bym się tego nie podjął.

W każdym razie nie wiem, czy nie dałoby się do tej sprawy inaczej podejść, niż przez uprawnienia GIODO. Niestety, nie mam teraz czasu, by to sprawdzić.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wojewódzki Sąd Administracyjny , rozprawa z Krk w tle - prośba. - przez Roan Shiran - 12.04.2016, 18:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości