niefachowiec napisał(a): @zefciu.
Ty mówisz "nie" ja mówię "tak", tylko ja to uzasadniam bo jeśli A=B i C=B to A=C. Jest jeden Bóg. Jest nim Bóg Ojciec. Jest nim Jezus - ergo Jezus jest swym ojcem i jednocześnie swym synem.
1. Nie musi być tak, że z tym Bogiem Ojcem i Synem to musi być nielogicznie.
2. Jednak - inny aspekt - Bóg i to co może Jakikolwiek Bóg (czy to twór teoretyczny czy rzeczywisty) jest ograniczone Logiką. Bóg nie stoi ponad Logiką (bo jakby stał ponad Logiką to byłby Tworem/Stworem Bełkotliwym o którym można sobie miejscami lub w ogóle tylko pobełkotać, czyli że nie można wszystkiego z sensem powiedzieć), Logika stoi ponad Bogiem.
Ad.1
Moim zdaniem, kiedy wkraczamy w trudne miejsca logiczne tak jak z tym Bogiem Ojcem i Synem jednym w dwóch osobach, to albo mamy:
a. bełkot - ktoś ułomny coś sobie "chlapnął" i nie przejął się tym że sam nie wie o co mu chodzi,
albo
b. konkret - ktoś powołał "do życia" jakiś "Byt-bardziej_złożony", który np. w wyniku analizy jakiegoś zjawiska i dostrzeżenia dodatkowych szczegółów w czymś "do_tej_pory_wyglądającym_na_jednolite_bez_dalszych_szczegółów" okazał się złożony/bardziej złożony a nie prosty-jednolity.
Przykład - takie byle co, ale pokazuje względnie istotę rzeczy:
Twierdzenie 1:
Zwierzę może być kotem albo psem albo jeszcze innym zwierzęciem
Uwaga: chyba ludzie_z_planety_Ziemia nie stworzyli jeszcze definicji psa i definicji kota bo nie było po co, jednak z grubsza każdy wie o co chodzi,
Twierdzenie 2!:
Zwierzę ABCD1 jest kotem i psem - grzeczne uzupełnienie - ma dwoistą naturę
Pan podający twierdzenie 2! podał też nową definicję, dostrzegł możliwość jakiegoś bytu bardziej złożonego, jakiejś dwoistej natury, coś co posiadało dalsze/dodatkowe szczegóły o których nie wiedzieli ludzie spostrzegający lub dyskutujący o psach i kotach
Definicja dwoistej natury w zakresie kot-i-pies - Def 2!:
Jeżeli zwierzę wygląda i zachowuje się jak pies albo jak kot ale zarówno miauczy jak i szczeka to ma "dwoistą naturę w zakresie kot-i-pies"
Pan przyniósł do cyrku zwierzę wyglądające jak pies kundel które na zmianę szczekało i miauczało jak prawdziwy kot.
Pan przedstawił zwierzę - to jest zwierzę o numerze/imieniu ABCD1 - "jest to zwierzę i kotem i psem".
Następnie zademonstrował na rzutniku skan "Certyfikatu z Urzędu Rejestrowania Nowych Definicji - Poziom Filozofia1" na którym było:
Certyfikat Gfyytgf6767867868/2016/05/10 - Nowa Definicja "Zwierzę i kot i pies"
Przykład jest byle jaki, ale dla mnie to jest przykład cacy - w porządku. Wiadomo o co chodzi.
Jednak z tematem:
"1. Nie musi być tak, że z tym Bogiem Ojcem i Synem to musi być nielogicznie."
to jest moim zdaniem przykład a. bełkot
a nie
przykład b. coś bardzie złożonego, nowego, porządnie zdefiniowane i opisane o co chodzi.
W jakichś moich wcześniejszych wątkach/i_postach próbowałam dociec czy w tym stwierdzeniu jest coś więcej niż bełkot, jakiś nie znany mi konkret.
Próbowałam dociec co to znaczy:
- czy Bóg Ojciec aby mieć Syna - dostarczył Maryi własny plemnik lub pobrany od jakiegoś anonimowego mężczyzny lub sztucznie zsyntezowany na poziomie atomów,
- co Jezus ma z Boga a co z Człowieka, czy duszę ma taką samą- boską duszę - jak Ojciec, czy ma duszę wspólną z Ojcem, czy ma duszę Człowieka, czy ma 2 dusze - duszę Człowieka i duszę Boga
- w jaki sposób 2 osoby są jedną osobą czy jest to coś w rodzaju smoka z 2 głowami, a jedna głowa jest zdalna czyli nie przymocowana do korpusu, czy Jezus jest podwójnie - w jakimś konkretnym miejscu jest jako Człowiek i jest wszędzie tak samo jak Ojciec
- czy Jezus nadal ma jakieś nowe lub stare ciało - ciało przed lub po ukrzyżowaniu i czy ono ciągle odrasta jak Anioły raz w tygodniu pobierają trochę mięska żeby zrobić "mączkę mięsną" i dosypywać do wypiekanych wafli komunijnych-religijnych,
Nie uzyskałam żadnych konkretów, czyli że:
1. Nie musi być tak, że z tym Bogiem Ojcem i Synem to musi być nielogicznie - jednak jest nielogicznie - bo wierzący nic nie poprawili i nie zarejestrowali Definicji "Dwoistości natury Boga i Człowieka" oraz Definicji "Boga w 2 Osobach" lub "Dowolnej Istoty Rozumnej w 2 Osobach".