Sługa słowa napisał(a): Na tym forum są zarówno osoby wierzące, jak i niewierzące w Boga. Zazwyczaj jest tak, że to teiści muszą bronić swojej wiary. Dlaczego to teiści mają bronić swoich prawd, skoro ateiści też mogą bronić swoją niewiarę? Chciałbym poznać odpowiedzi na pytania, które zadaję ateistom:
1. Kim jest człowiek?
Zwierzęciem
Cytat:2. Co dzieje się po śmierci człowieka?Życie toczy się dalej. Oczywiście nie dla zmarłego.
Cytat:3. Co to jest życie?
Cytat:Życie w biologii ma dwie, związane ze sobą definicje:https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBycie
- zespół procesów życiowych – swoistych, wysoko zorganizowanych funkcjonalnie (w cykle i sieci), przemian fizycznych i reakcji chemicznych, zachodzących w otwartych termodynamicznie, wyodrębnionych z otoczenia układach fizycznych (zawierających zawsze kwasy nukleinowe i białka, według stanu współczesnej wiedzy), zbudowanych morfologicznie (o hierarchicznej strukturze), składających się z jednej lub wielu komórek (organizmach, osobnikach) oraz swoistych zjawisk biologicznych, zachodzących z udziałem tych organizmów – istniejący na Ziemi, a być może też na innych planetach[1][2]
- właściwość pewnych układów fizycznych (→ organizmów), w których zachodzą procesy życiowe[3][4][5].
Cytat:4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?
Ten świat jest, delikatnie mówiąc, potężnie zjebany.
Cytat:5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?
Różnorakie. Największy zbór argumentów znalazłem w książce Cud teizmu. Autor John L. Mackie.
Cytat:6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?
Nie wiem.
Cytat:7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?
Bardzo odważnym człowiekiem z silną osobowością. Reformatorem judaizmu. W pewnym sensie buntownikiem-rewolucjonistą.
Cytat:8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?
Bo ludzie chcieliby żyć wiecznie oraz widzieć się ze swoimi zmarłymi już bliskimi. Powodem jest więc miłość do siebie samych oraz do bliskich.
Cytat:9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?
Odnoszę delikatne wrażenie, że ona w ogóle nie miała pokojowych intencji.
Cytat:10. Czy zło istnieje?
Tak, ZUS istnieje.
Cytat:11. Czy wolna wola jest dobra?
Gdyby istniała (a fajnie by było, gdyby tak było), to tak - byłaby dobra. Nadawałaby sens wymierzaniu sprawiedliwości.
Cytat:12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.
W ogóle nie mam pojęcia o ewolucji, ale wydaje mi się, że w wyniku ewolucji.
Cytat:13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?
W wyniku ewolucji
Cytat:14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?
Łatwo. To żaden problem.
Cytat:15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?
Najpierw zdefiniuj o co dokładnie chodzi. Jak rozumiesz taką miłość?
Cytat:16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?
Z tego samego powodu dla którego potrafią oddać życie za ojczyznę czy kogoś bliskiego.
Cytat:17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?
Bliscy, rodzina. No i muzyka, schabowe i sport.
Cytat:18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?
Nietrafnie przyjmujesz, że ateista to antyklerykał.
Cytat:19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?
Nie rozumiem.
Cytat:20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?
Nie dążę do szczęścia. Szczęście nie jest najważniejsze. Najważniejsza jest masa.
I nie unikam nieszczęścia - po raz kolejny powtarzam, że nie zamierzam wyjeżdżać z Polski.
Cytat:20. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?
Dobro jest dobre.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać