Baptiste napisał(a):Czemu? Przecież robią coś pożytecznego. Wytwarzają komuś jakieś dobro.Cytat:Wiem i rozumiem to, ale co poradzić?Gonić ich.
Cytat:To żaden argument. Mnie też na wiele rzeczy nie stać lub muszę długo zbierać.
No widzisz, a dzięki pożytecznym ludziom z szarej strefy nie trzeba zbierać aż tak długo. Tacy ludzie są motorem naszej gospodarki. Gdyby pogonić te 75% budowlańców, to prawie nic by nie było tu zrobione.
Cytat:1. Nikt nie zmusza do zatrudniania. Skoro kogoś nie stać na zatrudnienie zgodne z prawem to niech pracuje samemu dłużej i ciężej lub niech szuka legalnych form pozyskania dodatkowych rąk (znalezienie wspólnika).
A dlaczego to niby cały ciężar wysiłku ma leżeć po stronie tego kto chce pracować? Państwo jest dla nas czy my dla państwa? Może niech państwo się trochę wysili i sprawi, by zatrudnienie zgodne z prawem nie było takie drogie.
Cytat:W razie czego jego kawałek rynkowego tortu zawsze przypadnie komuś innemu, być może komuś kto zwiększy z tego powodu dotychczasowe zatrudnienie.
A być może nikomu, bo nikogo nie będzie stać na ów kawałek tortu. W takiej Wenezueli jest potencjalnie dużo różnych możliwości świadczenia wielu różnych usług, a państwo tak utrudnia życie, że mają tam teraz dwudniowy tydzień pracy.
Cytat:2. Nie wiadomo tak dokładnie kogo naprawdę nie stać na umowę a kto tylko twierdzi, że go nie stać aby mieć lepiej wyglądającą wymówkę niźli "mam parcie na zysk i swobodę w kształtowaniu relacji z pracownikami".
Tu masz rację.
Cytat: Przecież wiadomo, że każdy jeden będzie robić z siebie takiego co ledwo wiąże koniec z końcem, inna wersja źle by wyglądała. Ja proponuję aby to weryfikować, stopniowo dokręcać śrubę, sprawdzać na ile są to realne sygnały, a na ile fałszywe.
No weź przestań. Jeśli połowa kłamie, a połowa nie kłamie, to po twoim dokręcaniu połowa straci pracę. Po co w ogóle dokręcać? Ja bym odkręcał śrubę - sprawiał aby tym wszystkim ludziom było w życiu coraz łatwiej.
Iselin
Cytat:Wydaje mi się, że wiele wyobrażeń o tym, jak powinno funkcjonować państwo, bierze się z propagandy ludzi nazywających się liberałami, a reprezentujących po prostu interesy wielkiego biznesu, który nie chce, żeby ktoś mu przeszkadzał zatrudniać na warunkach jak w Bangladeszu.
Akurat w budownictwie masz bardzo dużo małych firemek, a ich interesy to nie wiem kto reprezentuje, chyba nikt.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać