Sługa słowa napisał(a): 1. Kim jest człowiek?Zarozumiałym zlepkiem atomów, który wmawia sobie, że jest ważniejszy od innych tworów Wszechświata i "robi w gacie", kiedy pomyśli, że ten zlepek rozpadnie się w pył.
Sługa słowa napisał(a): 2. Co dzieje się po śmierci człowieka?Z reguły robią mu pogrzeb, a potem jedzą go robaki.
Sługa słowa napisał(a): 3. Co to jest życie?To naturalna konsekwencja samoorganizacji materii nieożywionej.
Sługa słowa napisał(a): 4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?To nie są rzeczywiste, obiektywnie istniejące zjawiska tylko pojęcia wymyślone przez człowieka. Zanim powstała pierwsza "czująca" istota, zła i cierpienia nie było. Wybuch Supernowej nie jest złem dla atomów, ani z tego powodu nie cierpią. Zresztą, nawet my uważamy go za zło dopiero wtedy, gdy nam zaszkodzi. Ale wszystkie poprzednie są dla nas dobrem, bo gdyby ich nie było, to nie byłoby również nas.
Sługa słowa napisał(a): 5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?Nie jest do niczego konieczny i nie ma nic, co wskazywałoby na jego istnienie.
Sługa słowa napisał(a): 6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?Jeżeli Bóg może być wieczny, to Wszechświat też, więc nie musi być żadnej pierwszej przyczyny, a według mnie wręcz nie może. Spróbuj wyobrazić sobie, że nie istnieje kompletnie NIC... Ja nie potrafię, dlatego wątpię, żeby kiedykolwiek tak było.
Sługa słowa napisał(a): 7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?Nie wiem kim, tak samo, jak nie wiem, kim byli Perseusz i Herakles. Znam jedynie opowiadania na temat wszystkich trzech.
Sługa słowa napisał(a): 8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?Bo szkoda im rozstawać się z życiem, dlatego wymyślili sobie bogów, którzy zabiorą ich do raju.
Sługa słowa napisał(a): 9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?Na polecenie Boga z Biblii, Żydzi podbijali i nie raz wyżynali w pień inne plemiona. Hitlerowcy myśleli podobnie, jak oni - że im wolno, bo są narodem wybranym. A ich polityka nie była ani trochę ateistyczna. Naziści tworzyli swoją własną religię opartą na starych mitach i legendch, wywodzącą się z panteistycznego volkizmu.
Sługa słowa napisał(a): 10. Czy zło istnieje?Patrz: pkt. 4
Sługa słowa napisał(a): 11. Czy wolna wola jest dobra?Tzw. "wolna wola", to życzeniowe myślenie, tak samo, jak bogowie z rajami i życiem po śmierci. Prawa fizyki są deterministyczne i istnienie "wolnej woli" wykluczają.
Sługa słowa napisał(a): 12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.Zwyczajnie, na drodze ewolucji.
Sługa słowa napisał(a): 13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?Zwyczajnie, na drodze ewolucji.
Sługa słowa napisał(a): 14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?Tak samo, jak Tobie bez rozmowy z Zeusem, Ozyrysem, Siwą... i wszystkimi innymi bogami, do których się nie modlisz.
Sługa słowa napisał(a): 15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?To, co ludzie nazywają "miłością" jest jak najbardziej interesowne i wynika z wrodzonego, "zwierzęcego" egoizmu koniecznego do przetrwania.
Sługa słowa napisał(a): 16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?Bo mają wyprane mózgi.
Sługa słowa napisał(a): 17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?Zrozumienie, że tak naprawdę nic nie jest ważne, włącznie z moim życiem.
Sługa słowa napisał(a): 18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?Bo świetnie posługuje się metodami indoktrynacji plus pkt. 8.
Sługa słowa napisał(a): 19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?Nie rozumiem.
Sługa słowa napisał(a): 20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?Bo takie są prawa natury zakodowane w moim zwierzęcym mózgu - przetrwać, jak najniższym kosztem.
Sługa słowa napisał(a): 21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?Patrz: pkt. 4 i 20. Nie chcę ani "dobra", ani "zła". Chcę tego, co jest dla mnie korzystne, a nie chcę tego, co mi szkodzi.
Sługa słowa napisał(a): 22. Czy jest, wśród ateistów na tym forum, osoba umiejąca rozwijać swoje wypowiedzi do przynajmniej 3 zdań?Jest.
Sługa słowa napisał(a): 23. Jak natomiast wy ateiści (popierający przecież materializm) tłumaczycie występowanie myśli, tzn. jak określone procesy wpływają na tworzenie się konkretnej informacji wewnątrz człowieka?Tak, że kompletnie determinują jej wystąpienie i treść, bez najmniejszego udziału naszej "wolnej woli".
Sługa słowa napisał(a): 24. Skoro twierdzicie, że nie ma niematerialnej duszy to w takim razie człowiek nie ma nigdy ostatecznego zdania woli. Jak wytłumaczycie fakt, że leżąc w łóżku w każdej chwili mogę wstać pomimo tego, że jestem zmęczony? Przecież, gdyby to były konkretne reakcje, czy tam jakiś proces, to ja nie mógłbym go zatrzymać.I nie możesz, a tylko tak ci się zdaje. Patrz: pkt. 11 i 23.
freeman napisał(a): 25.Czy ateizm jest efektem ewolucji homo sapiens?W pewnym sensie. To efekt ewolucji ludzkiej myśli i postrzegania świata. Choć, jest całkiem prawdopodobne, że to ewolucja sensu stricte - przystosowanie organizmu do zmieniającego się środowiska.
freeman napisał(a): 26.Czy niemowlę potrafi odróżnić dobro od zła?Jak najbardziej. I daje temu wyraz - jak jest głodne, jak mu zimno, jak go boli, to płacze. Wie, że to jest dla niego złe. A jak jest najedzone, jak mu ciepło i nic go nie boli, to się uśmiecha, bo wie, że to dla niego dobre. To zwykłe, ewolucyjne przystosowanie. Patrz: pkt. 4 i 20.