Jestem zadziwiony wynikiem w ankiecie. Libertarianizm generuje za dużo strat. W czystej postaci(lub bliskiej) jest dobry wyłącznie od strony ideologicznej. Praktyka jest jednak przykra, posłużę się przykładem dróg. Mieszkasz na 20 numerowej wsi odległej od miasta o 10km, kto wybuduje ci drogę byś mógł gdziekolwiek pojechać? Prywatny inwestor tego nie zbuduje bo się nie opłaca - za mały ruch. No a obywatel drogi potrzebuje, jakby nie patrzeć. Można kombinować a to żwir a to utwardzić, ale jest z tym określona problematyczność i wątpię by 20 mieszkańców było na to stać. Czyli krótko rzecz ujmując drogi będą stały tam gdzie się będzie opłacać czyli tam gdzie będzie największy ruch. Sądzę że szybko ludzie doszliby do wniosku że jednak te podatki są potrzebne i wcale to tak różowo nie wygląda gdyby ich nie płacić. To tylko jeden przykład, ale rozciąga się na więcej dziedzin. Ogólnie rzecz biorąc libertarianizm zmusiłby biedniejszych ludzi do obniżenia stopy życiowej. Rezygnacja ze szkoły dla dzieci - bo drogo, zamiast tego jakaś szkółka internetowa czy coś w tym stylu. Także nie wiem skąd satysfakcją to ideą? Ona jest tylko sprawiedliwa, ale jakoś dobrze w niej to się nie żyje, relacje między obszarami musiałby być mega niestabilne.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 122 | 39.48% | |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 68 | 22.01% | |
| Interwencjonizm | 29 | 9.39% | |
| Socjalizm | 25 | 8.09% | |
| Komunizm | 17 | 5.50% | |
| Nie wiem | 5 | 1.62% | |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 43 | 13.92% | |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »