Cytat:Czemu? Przecież robią coś pożytecznego. Wytwarzają komuś jakieś dobro.Niemal każdy wytwarza jakieś dobro, to jeszcze nie powód do pochwał. Mnie ciekawi w jaki sposób to czyni. Równie dobrze mogę wyciąć komuś drzewa z działki a potem wytworzyć z nich meble.

Cytat:No widzisz, a dzięki pożytecznym ludziom z szarej strefy nie trzeba zbierać aż tak długo. Tacy ludzie są motorem naszej gospodarki. Gdyby pogonić te 75% budowlańców, to prawie nic by nie było tu zrobione.Już kiedyś to pisałem, teraz powtórzę znowu. Skoro ma się liczyć tylko oszczędność to dlaczego nie olać tych budowlańców i wzorem Arabii Saudyjskiej nie naściągać sobie de facto niewolników z azji? Być może koszta budowy dróg jeszcze spadną...
Cytat:A dlaczego to niby cały ciężar wysiłku ma leżeć po stronie tego kto chce pracować?Dlatego, że państwo na swoje zadania generuje pieniądze od ludzi. Tak było od wieki wieków i tak musi pozostać aby był ład i skład, a państwo nie zamieniło się w anarchistyczny bajzel lub komunistyczny kołchoz, który ma sam na siebie zarabiać.
I dla tej zasady człowiek jest faktycznie wtórny
Cytat:A być może nikomu, bo nikogo nie będzie stać na ów kawałek tortu.Jak nie skoro już teraz są tacy, których stać? A ograniczenie im nieuczciwej konkurencji może tylko sytuację poprawić a nie pogorszyć. Skoro państwo nakłada na nich obciążenia a oni się z nich wywiązują to uważam iż powinnością państwa względem nich jest usunięcie tych, którzy próbują się wycwanić. I to cwaniactwo nie szkodzi tylko budżetowi państwa, ale też obywatelom, którzy z tego powodu ponoszą większe obciążenia, (np. ich składka zdrowotna musi wspomagać oszustów), którzy z ich powodu nie mogą zaoferować podobnie niskich cen, itd.
Cytat:W takiej Wenezueli jest potencjalnie dużo różnych możliwości świadczenia wielu różnych usług, a państwo tak utrudnia życie, że mają tam teraz dwudniowy tydzień pracy.Na szczęście jesteśmy pod tym względem bardzo daleko od Wenezueli.
Możemy usunąć wszelkie trudności. Zlikwidować podatki, inne obciążenia, prawo pracy, normy budowlane, prawo związane z ekologią, itd. Będzie łatwiej, prościej.
Tylko ja z punktu widzenia pracownika, konsumenta i patrioty nie chcę czegoś takiego, nie chcę tutaj jakiegoś bambustanu.
Trzymanie się legalnych form zatrudnienia lub poszukiwania dodatkowych pomocnych rąk to nie jest przecież jakieś Bóg wie jak wielkie oczekiwanie. To najzwyklejsza podstawa.
Cytat: Jeśli połowa kłamie, a połowa nie kłamie, to po twoim dokręcaniu połowa straci pracę.No ale przecież pisałem o dokręcaniu tej jednej połowie, tu dosyć łatwo jest o działania skierowane bezpośrednio w cel.
I tego oczekuję od inspekcji pracy, na którą idą moje podatki.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN