Baptiste napisał(a):Cytat:Czemu? Przecież robią coś pożytecznego. Wytwarzają komuś jakieś dobro.Niemal każdy wytwarza jakieś dobro, to jeszcze nie powód do pochwał. Mnie ciekawi w jaki sposób to czyni. Równie dobrze mogę wyciąć komuś drzewa z działki a potem wytworzyć z nich meble.
Ale ci z szarej strefy nikogo najpierw z czegoś tam nie okradają.
Cytat:Już kiedyś to pisałem, teraz powtórzę znowu. Skoro ma się liczyć tylko oszczędność to dlaczego nie olać tych budowlańców i wzorem Arabii Saudyjskiej nie naściągać sobie de facto niewolników z azji? Być może koszta budowy dróg jeszcze spadną...
A cholera wie. Może tacy niewolnicy są tani, ale może nie są tak kompetentni lub nie są tak wydajni jak budowlańcy z szarej strefy.
Cytat:Dlatego, że państwo na swoje zadania generuje pieniądze od ludzi.
A to żadne wytłumaczenie. Powiem więcej - właśnie, że te swoje zadania wykonuje za naszą kasę, to my mamy prawo wymagać od niego by to ono się starało, a nie rozpierdalało kasę na nikomu niepotrzebne rzeczy lub na nikomu niepotrzebne etaty nikomu niepotrzebnych urzędników.
Cytat:Tak było od wieki wieków i tak musi pozostać aby był ład i skład, a państwo nie zamieniło się w anarchistyczny bajzel lub komunistyczny kołchoz, który ma sam na siebie zarabiać.
A mi się z kolei podobają relacje ludzi z Anglii, którzy mówią, że tam rzeczywiście urzędnicy służą obywatelom. U nas jest na odwrót.
Cytat:I dla tej zasady człowiek jest faktycznie wtórny
I przez tą zasadę zostaną tu w końcu sami urzędnicy państwowi. Ciekawe czy utrzymają sami siebie jeśli wtórne człowieki pokażą temu państwu faka.
Cytat: I to cwaniactwo nie szkodzi tylko budżetowi państwa, ale też obywatelom, którzy z tego powodu ponoszą większe obciążenia, (np. ich składka zdrowotna musi wspomagać oszustów)
Obywatele muszą najpierw chcieć przestać korzystać z tego cwaniactwa. Państwo nic nie wskóra jeśli nawet jego urzędnicy, policjanci itd. chcą korzystać z usług szarej strefy. Wszyscy są w tym umoczeni pewnie w podobnym zakresie co w słuchaniu nieopłaconych mp3 lub w oglądaniu filmów na cda.
Cytat:Na szczęście jesteśmy pod tym względem bardzo daleko od Wenezueli.
Tak, ale widocznie zbyt duża ilość wymagań ze strony państwa wobec obywateli działa na szkodę obywateli, a to z kolei działa na szkodę państwa.
Cytat:Możemy usunąć wszelkie trudności. Zlikwidować podatki, inne obciążenia, prawo pracy, normy budowlane, prawo związane z ekologią, itd.
Ale po co? Państwo np. powinno inwestować w wojsko, żeby broniło tego co obywatele wypracowują. Podatek na wojsko, wymiar sprawiedliwości czy policję jest potrzebny. To państwo wypadałoby odchudzić, bo kojarzy mi się z grubasem, który pragnie w ciągu jednego dnia robić sto rzeczy na raz, mimo że tylko z kilkoma daje sobie radę i to też tak nie za bardzo.
Cytat:Trzymanie się legalnych form zatrudnienia lub poszukiwania dodatkowych pomocnych rąk to nie jest przecież jakieś Bóg wie jak wielkie oczekiwanie. To najzwyklejsza podstawa.
Tak, ale w regionach gdzie ktoś wypracowuje 2 tysie miesięcznie zabranie 1.1 tysia na ZUS jest właśnie wielkim oczekiwaniem. Zostanie ci 9 stówek, zapłać z tego 700 zł za wynajem lichej kawalerki, a za pozostałe 200 zł przeżyj cały miesiąc. Wymagania ze strony państwa już są za duże i śrubę trzeba odkręcać, a nie dokręcać. Chcesz przykręcać to przykręcaj, ale szarej strefy nie zlikwidujesz; raczej ją zwiększysz.
Chyba, że jesteś za tym, żeby wszyscy młodzi Polacy zarabiali tak zajebiście mało, żeby na zawsze mieszkali ze swoimi rodzicami i żeby nie zakładali rodzin. No, ogólnie wszyscy zajebiście wyjdą na tym dokręcaniu. No ale przynajmniej na te kilka ostatnich lat swego życia dostaną chujową emeryturę, więc cieszmy się i radujmy...
Cytat:No ale przecież pisałem o dokręcaniu tej jednej połowie, tu dosyć łatwo jest o działania skierowane bezpośrednio w cel.
I tego oczekuję od inspekcji pracy, na którą idą moje podatki.
Moim zdaniem nie da się tak zrobić. Będziesz musiał dokręcić wszystkim i wtedy wyjdzie na jaw kto kłamał, że jest mu ciężko, a kto mówił prawdę.
Wtedy:
1) Ci, którzy kłamali dadzą sobie radę. Okaże się, że mieli dobrze, a będą mieli gorzej.
2) Ci, którzy nie kłamali będą mieli zniszczone życia lub pójdą w szarą strefę.
3) Państwo nie będzie już kosiło tych, którzy sobie ledwo co radzili - ciekawe czy większe koszenie tych bardziej zaradnych zrekompensuje państwu brak koszenia mniej zaradnych. Ciekawe czy to komukolwiek w czymkolwiek pomoże.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać