O, ankietę rozdają. Są jakieś długopisy firmowe do wzięcia?
1. Kim jest człowiek?
-- Człowiek jest sobą. Jeśli nie rozumiesz: patrz "Opowieści z Narni", "Koń i jego chłopiec".
2. Co dzieje się po śmierci człowieka?
-- Idziemy wszyscy do Wyraju Ptasiego, a potem wracamy do rodu, w sensie rodzimy się na nowo. Aczkolwiek niektórzy opowiadają coś o łąkach Welesowych. Pierdolą.
3. Co to jest życie?
-- Uprzykrzanie go bliźnim, również głupimi pytaniami.
4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?
-- Panie, bo jakby zęby nie bolały, toby ludzie powymierali na zapalenie mózgu.
5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?
-- Różniaste. Osobiście uważam, że On coś spieprzył podczas kreacji i próbował zatrzeć ślady. No i nie wyszło.
6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?
-- Związki przyczynowe istnieją poza czasoprzestrzenią? Serio pytam.
7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?
-- Mówił, że królem żydowskim. Taka jest wersja oficjalna. W sumie, jakby nie patrzeć, był z rodu królewskiego.
8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?
-- E... trzy miliardy wyateizowanych konfucjanistów to osoby wierzące? A, wróć. Tao.
9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?
-- Dlatego że to byli kretyni posługujący się zwulgaryzowaną teorią "naukawą", którą nazywamy darwinizmem społecznym, z tym, że im chodziło o Kampf.
10. Czy zło istnieje?
-- Nie, istnieją źli ludzie.
11. Czy wolna wola jest dobra?
-- No ba...
12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.
-- Bo panie, organizmy nie pięściaki i ciosają się same. Taka jest natura świata tego.
13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?
-- Bo tych wieków nie było sześdziesiąt, tylko ohoho i jeszcze trochę.
14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?
-- Używam dużo znaków przestankowych. Na jedno wychodzi.
15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?
-- Tak, istnieje. Jest to dowód na ewolucję, która produkuje organizmy bez rączek, np. ptaki.
16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?
-- Z reguły nie wiedzą, w co się pakują, jeśli wiedzą, to myślą, że jakoś to będzie, a potem nie mają już wyboru.
17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?
-- Twórczość. Nie, nie jestem artystą.
18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?
-- Nie odstaje od przeciętnej.
19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?
-- Nie rozumiem go.
20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?
-- Bo nie lubię być głodny, spragniony, nagi, strapiony, łapiesz, o co chodzi.
21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?
-- Dałem sobie wpoić. W zasadzie nie żałuję; chcenie dobra mi poprawia samopoczucie.
A teraz poważnie. Dobre pytania trzeba umieć stawiać. Jak ktoś się mnie pyta (nie mnie wprawdzie, ale mnie się zdarzyło odpowiedzieć), "co to jest życie", no to litości. Mam walnąć elaborat filozoficzny po góralsku? Człowieku, miej miłosierdzie nad nami grzesznymi; idź i nie pierdol już więcej. Tak, również w sensie robienia dzieci, bo jak pomyślę, co im powkładasz do głów...
Nie mówię, że ja swoim powkładam coś sensowiejszego. Ale przynajmniej nie będą SŁUGAMI. Noż do czorta jasnego, żyjemy w demokracji.
1. Kim jest człowiek?
-- Człowiek jest sobą. Jeśli nie rozumiesz: patrz "Opowieści z Narni", "Koń i jego chłopiec".
2. Co dzieje się po śmierci człowieka?
-- Idziemy wszyscy do Wyraju Ptasiego, a potem wracamy do rodu, w sensie rodzimy się na nowo. Aczkolwiek niektórzy opowiadają coś o łąkach Welesowych. Pierdolą.
3. Co to jest życie?
-- Uprzykrzanie go bliźnim, również głupimi pytaniami.
4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?
-- Panie, bo jakby zęby nie bolały, toby ludzie powymierali na zapalenie mózgu.
5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?
-- Różniaste. Osobiście uważam, że On coś spieprzył podczas kreacji i próbował zatrzeć ślady. No i nie wyszło.
6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?
-- Związki przyczynowe istnieją poza czasoprzestrzenią? Serio pytam.
7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?
-- Mówił, że królem żydowskim. Taka jest wersja oficjalna. W sumie, jakby nie patrzeć, był z rodu królewskiego.
8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?
-- E... trzy miliardy wyateizowanych konfucjanistów to osoby wierzące? A, wróć. Tao.
9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?
-- Dlatego że to byli kretyni posługujący się zwulgaryzowaną teorią "naukawą", którą nazywamy darwinizmem społecznym, z tym, że im chodziło o Kampf.
10. Czy zło istnieje?
-- Nie, istnieją źli ludzie.
11. Czy wolna wola jest dobra?
-- No ba...
12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.
-- Bo panie, organizmy nie pięściaki i ciosają się same. Taka jest natura świata tego.
13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?
-- Bo tych wieków nie było sześdziesiąt, tylko ohoho i jeszcze trochę.
14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?
-- Używam dużo znaków przestankowych. Na jedno wychodzi.
15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?
-- Tak, istnieje. Jest to dowód na ewolucję, która produkuje organizmy bez rączek, np. ptaki.
16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?
-- Z reguły nie wiedzą, w co się pakują, jeśli wiedzą, to myślą, że jakoś to będzie, a potem nie mają już wyboru.
17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?
-- Twórczość. Nie, nie jestem artystą.
18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?
-- Nie odstaje od przeciętnej.
19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?
-- Nie rozumiem go.
20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?
-- Bo nie lubię być głodny, spragniony, nagi, strapiony, łapiesz, o co chodzi.
21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?
-- Dałem sobie wpoić. W zasadzie nie żałuję; chcenie dobra mi poprawia samopoczucie.
A teraz poważnie. Dobre pytania trzeba umieć stawiać. Jak ktoś się mnie pyta (nie mnie wprawdzie, ale mnie się zdarzyło odpowiedzieć), "co to jest życie", no to litości. Mam walnąć elaborat filozoficzny po góralsku? Człowieku, miej miłosierdzie nad nami grzesznymi; idź i nie pierdol już więcej. Tak, również w sensie robienia dzieci, bo jak pomyślę, co im powkładasz do głów...
Nie mówię, że ja swoim powkładam coś sensowiejszego. Ale przynajmniej nie będą SŁUGAMI. Noż do czorta jasnego, żyjemy w demokracji.