Baptiste napisał(a):Cytat:Ale ci z szarej strefy nikogo najpierw z czegoś tam nie okradają.Szkodzą na inne sposoby, które już opisałem.
Większość Polaków szkodzi komuś na jakiś sposób.
A nawet firmy, które działają legalnie specjalnie potrafią długotrwale zaniżyć ceny, żeby wykończyć konkurencję (vide Polski Bus).
Cytat:Ok, a byłbyś skłonny to sprawdzać na własnej skórze? Co gdyby importowany pracownik był tańszy a jednocześnie tak samo dobry w robocie? W przypadku ukraińców już ma to miejsce. Jesteś skłonny równać w dół aby droga była tańsza?
Tak i jestem całkowicie za Ukraińcami. Już z kilkoma pracowałem na budowach i moim zdaniem są ok. Tak samo jak jestem za tym, by w Anglii tańsi Polacy wykosili droższych Anglików.
Cytat:Nie mówiąc już o samym państwie, które w mojej ocenie w żadnym razie nie powinno być minimalnym.
Państwo będzie minimalne. Siłą rzeczy. Prędzej czy później tak się stanie, bo nie można w nieskończoność marnotrawić kasy i zadłużać kraju.
Cytat:No i komu teraz to państwo ma służyć? Mnie, tobie, czy może jakiemuś biznesmenowi o tych czy innych interesach? W społeczeństwie są stałe konflikty interesów i taka demokratyczna gadanina jest w istocie pustosłowiem.
Mnie.Lepiej by na tym wyszło

Cytat:No i komu teraz to państwo ma służyć? Mnie, tobie, czy może jakiemuś biznesmenowi o tych czy innych interesach? W społeczeństwie są stałe konflikty interesów i taka demokratyczna gadanina jest w istocie pustosłowiem.
Ale tam śruba jest odkręcana, a nie dokręcana.
Cytat:Podatki, regulacje, monopole i daniny trwają już tysiące lat i nic się takiego nie stało.
Za to od tysięcy lat różne państwa upadały lub bankrutowały.
Cytat:To także takie kształtowanie prawa, które wpływa na sytuację prywatnych podmiotów gospodarczych.
Jestem za tym, by państwo kształtowało proste, jasne, zrozumiałe prawo.
Cytat:Jedyne co mogę zrobić to wyrazić oczekiwanie, że wszyscy reprezentanci państwa świadomie umoczeni w takie sprawy jak nielegalne zatrudnienie powinni zostać surowo ukarani.
Wiesz ilu ludzi trzeba by surowo ukarać? Sparaliżowałbyś funkcjonowanie nie tylko całego państwa, ale i społeczeństwa. Wiesz, jak teraz mówię klientom, że wystawię im fakturę za usługę, to patrzą na mnie jak na debila. Ostatnio bogacz, u którego robiłem wybałuszył gały ze zdziwienia i powiedział "ale wiesz, że będziesz musiał zapłacić podatek?". Takie jest właśnie nastawienie całego społeczeństwa. To co proponujesz to syzyfowa praca, czyszczenie stajni Augiasza.
Cytat:Rozmawialiśmy o zatrudnianiu. Kiedy rodzi się chęć do zatrudniania? Wtedy kiedy roboty jest tyle, że nie można jej samemu obgonić.
Kiedy jest tyle roboty, to się umawiasz z klientami na późniejsze terminy.
Cytat:Trzeba być realistą. Mieszkanie w dobrym miejscu (bo wcale nie w całej Polsce) to zawsze duży wydatek. Miejsce w przestrzeni kosztuje. W najbogatszych państwach świata ludzie mają z tym problem a ty oczekujesz, że da się tu cokolwiek większego zrobić?
Da się, tylko trzeba kombinować. Ja tam jestem zwolennikiem cichego przyzwolenia dla wszystkich kombinujących, bo inaczej to tu można by se tylko w łeb strzelić albo żyć żrąc gówno spod samego siebie.
Cytat:Nie zrozumieliśmy się. Nie chodziło mi o to aby "oszczędzić" tych, których nie stać. Wręcz przeciwnie.
Przykro mi, że masz takie podejście.
Cytat:Ci, których stać, dalej będą na rynku, reszta odpadnie lub zostanie zmuszona do szukania dodatkowych rąk do pomocy za pomocą odpowiednich form prawnych.
No nie po to ma się własne państwo, żeby dążyło do niszczenia życia ludziom walczącym o byt.
Cytat:Dokręcanie ma ukazać stan faktyczny i jednocześnie sprawdzać jak wpłynie to na gospodarkę.
Ja bym dokręcił śrubę państwu i jednocześnie sprawdził jak wpłynie to na gospodarkę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać