Cytat:Większość Polaków szkodzi komuś na jakiś sposób.Tam gdzie widzę swoją szkodę tam interweniuję.
Cytat:Tak i jestem całkowicie za Ukraińcami. Już z kilkoma pracowałem na budowach i moim zdaniem są ok. Tak samo jak jestem za tym, by w Anglii tańsi Polacy wykosili droższych Anglików.Ja tam chcę aby państwo kreowało cywilizowane warunki pracy (także dla ukraińców) i aby rynek pracy nie przypominał wyścigu szczurów i zabawy w to kto się upodli za mniejszą stawkę.
Cytat:Państwo będzie minimalne. Siłą rzeczy. Prędzej czy później tak się stanie, bo nie można w nieskończoność marnotrawić kasy i zadłużać kraju.Państwo nigdy nie było minimalne. Nie ma powodów sądzić aby miało się stać inaczej. Państwo może upaść, zostać pożarte przez inne, ale wszystko co nastanie nowe także nie będzie minimalne.
Cytat:Ale tam śruba jest odkręcana, a nie dokręcana.Praca na czarno w UK to przestępstwo. Po fali emigracji z nowych krajów członkowskich zaostrzono prawo i sankcje za takie zatrudnienie.
Cytat:Kiedy jest tyle roboty, to się umawiasz z klientami na późniejsze terminy.Fajnie, tylko nie jest się samemu na rynku. Klient ceni swój czas i najczęściej to on chce kreować termin prac. Jak nie masz czasu to kto inny ten czas dla klienta znajdzie.
To jest główny bodziec do zatrudniania nowych pracowników.
Cytat:No nie po to ma się własne państwo, żeby dążyło do niszczenia życia ludziom walczącym o byt.Walczenie o byt, które nie jest zgodne z zasadami nie jest żadną okolicznością łagodzącą. Chociaż inaczej, gdyby to faktycznie była walka o byt to byłoby to zrozumiałe. W Polsce jednak ludzie nie umierają na ulicach z głodu, tu jest walka o lepszy samochód, własne mieszkanie czy większy telewizor. Ja nie gonię za mamoną i wygodami za wszelką cenę i z tego też powodu cudze pragnienia materialne stoją u mnie w tyle za uczciwością i porządkiem.
Cytat:Ja bym dokręcił śrubę państwu i jednocześnie sprawdził jak wpłynie to na gospodarkę.Ty widzisz w państwie wroga, ja chcę aby stanowiło dobrego stróża i organizatora. Nie zawsze tak jest, ale tylko państwo ma takie możliwości więc tego od niego oczekuję.
Są legalne formy pozyskiwania pomocy w pracy. "Szefowanie" w normalnych państwach wiąże się zarówno z pewnymi przywilejami jak i obowiązkami. Jeśli ktoś chce samych przywilejów to powinien zostać usunięty jako niezdrowa tkanka.
Cytat: Mnie.Lepiej by na tym wyszło![]()
Czyli tacy jak ja mogą potem mówić, że państwo ich olewa. A przecież to jest moje państwo! Ma mi służyć, ma mnie słuchać!
I doszliśmy do sedna, państwo nie ma służyć obywatelom, bo obywatele to nie monolit. Sami postrzegają często zupełnie różnie swoje własne interesy.Oczywiście tak się zwykło mówić, bo to poprawnie brzmi i skleja się z gadaniną o umowach społecznych czy demokracji, ale ja na to wszystko patrzę bardzo krytycznym wzrokiem.
Cytat:Wiesz ilu ludzi trzeba by surowo ukarać? Sparaliżowałbyś funkcjonowanie nie tylko całego państwa, ale i społeczeństwa. Wiesz, jak teraz mówię klientom, że wystawię im fakturę za usługę, to patrzą na mnie jak na debila. Ostatnio bogacz, u którego robiłem wybałuszył gały ze zdziwienia i powiedział "ale wiesz, że będziesz musiał zapłacić podatek?". Takie jest właśnie nastawienie całego społeczeństwa. To co proponujesz to syzyfowa praca, czyszczenie stajni Augiasza.
Chyba żyjemy na innych planetach.Z każdym klientem podpisuję w pracy umowy na montaże (często klient mocno interesuje się zapisami i umowa ostateczny kształt uzyskuje po różnych uwagach, konsultacjach) i wystawiam im faktury. W sporzej mierze jest tak dlatego, że sami tego oczekują, to już w zasadzie standard.
Dzięki temu klient ma możliwość zgłaszania reklamacji, ma prawo do gwarancji na zamontowane urządzenia, ma podstawę do walki o swoje w sądach, itd.
Zauważyłem, że ludzie się w to nie bawią niemal jedynie wtedy gdy mają do czynienia z własnymi znajomymi gdzie faktycznie przyjmuje się coś na zaufanie. Ewentualnie gdy klientami są wiekowi już ludzie, którzy nie lubią papierów i formalności.
Są ludzie o mentalności oszusta (np. kojarzę kolesia na własnej działalności co notorycznie wręcz chwali się, że ciągle jest na lewym zwolnieniu lekarskim i nie płaci składek). W ten sposób pluje innym w twarz, tym którzy na niego płacą, bo przecież do lekarzy chodzi. On mówiąc takie rzeczy nie myśli o tym, nie czuje "tego" i w gruncie rzeczy chyba sądzi, że wszystko jest ok. Tak jakby oczekiwał, że ktoś go zaraz poklepie po plecach i pogratuluje jaki to on ma łeb. Na szczęście komunę mamy już za sobą i kombinatorstwo nie jest już tak dobrze odbierane.
Cytat:Jestem za tym, by państwo kształtowało proste, jasne, zrozumiałe prawo.
A pokaż mi osobę, która za tym nie jest. Ja takiej nie znam.
Nie to jest kluczowe, kluczowym jest to jak wielu obszarów życia społeczno-gospodarczego ma to jasne, zrozumiałe prawo dotyczyć. No i rzecz jasna to w jaki sposób będzie kreować te obszary. To właśnie tutaj panują w społeczeństwie największe różnice zdań i mnogość opinii.Cytat: Da się, tylko trzeba kombinować. Ja tam jestem zwolennikiem cichego przyzwolenia dla wszystkich kombinujących, bo inaczej to tu można by se tylko w łeb strzelić albo żyć żrąc gówno spod samego siebie.
Są na tym forum osoby, które jak mniemam dobrze zarabiają. Zapytaj się ich jak łamią prawo aby nie żreć gówna spod samego siebie. Myślę, że umniejszasz umiejętności, podejmowanie lepszych wyborów życiowych czy pracowitość i zdolności innych, kierując się jedynie własnymi doświadczeniami. Ja też dużo nie zarabiam ale to nie jest powód do tego aby rzeczywistość oceniać tylko i wyłącznie względem mojej pozycji na rynku.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN