Baptiste napisał(a):Cytat:Większość Polaków szkodzi komuś na jakiś sposób.Tam gdzie widzę swoją szkodę tam interweniuję.
Cytat:Tak i jestem całkowicie za Ukraińcami. Już z kilkoma pracowałem na budowach i moim zdaniem są ok. Tak samo jak jestem za tym, by w Anglii tańsi Polacy wykosili droższych Anglików.Ja tam chcę aby państwo kreowało cywilizowane warunki pracy (także dla ukraińców) i aby rynek pracy nie przypominał wyścigu szczurów i zabawy w to kto się upodli za mniejszą stawkę.
A ja chcę, żeby na całym świecie był pokój i żeby wszyscy się kochali.
Cytat:Państwo nigdy nie było minimalne. Nie ma powodów sądzić aby miało się stać inaczej. Państwo może upaść, zostać pożarte przez inne, ale wszystko co nastanie nowe także nie będzie minimalne.
Może i nie minimalne, ale zawsze w jakimś stopniu odchudzone.
Cytat:Praca na czarno w UK to przestępstwo. Po fali emigracji z nowych krajów członkowskich zaostrzono prawo i sankcje za takie zatrudnienie.
A ona tam w ogóle występuje w jakimś znacznym stopniu? Przecież tam jest niski ZUS.
Cytat:Fajnie, tylko nie jest się samemu na rynku. Klient ceni swój czas i najczęściej to on chce kreować termin prac. Jak nie masz czasu to kto inny ten czas dla klienta znajdzie.
W sezonie to ja sobie mogę wybierać u którego klienta będę robił. Teraz dla klienta ciężko będzie o znalezienie majstra gotowego do roboty "od zaraz".
Cytat:To jest główny bodziec do zatrudniania nowych pracowników.
Ale nowy pracownik =/= taka sama jakość pracy, co wcześniej. Ciężko znaleźć kogoś na tyle kompetentnego, żeby nie spierdolił danej roboty.
Cytat:Walczenie o byt, które nie jest zgodne z zasadami nie jest żadną okolicznością łagodzącą.
Co jest zgodne i z czyimi zasadami to jest kwestia subiektywna. Dla mnie nie ma niczego złego czy nieuczciwego w tym, że ktoś sobie np. sprzedaje jakieś kwiatki w miejscu publicznym i nie odprowadza od tego podatku. I nie przeszkadza mi jak dziadek czy babcia handlują na targu truskawkami czy czosnkiem czy jeszcze czymś innym. Nie wiem czy taki dziodek walczy o lepszy samochód czy telewizor, ale tak czy owak jego praca na czarno zupełnie mi nie przeszkadza. Inne zdanie mają niestety te kutafony ze straży miejskiej, które owym dziadkom i babciom wypisują mandaty.
Cytat: W Polsce jednak ludzie nie umierają na ulicach z głodu, tu jest walka o lepszy samochód, własne mieszkanie czy większy telewizor. Ja nie gonię za mamoną i wygodami za wszelką cenę i z tego też powodu cudze pragnienia materialne stoją u mnie w tyle za uczciwością i porządkiem.
Mam podobne zdanie, tyle tylko że praca na czarno nie jest wg mnie czymś niechlubnym. Rządzący politycy walą w chuja społeczeństwo, a społeczeństwo wali ich.
Cytat:Ty widzisz w państwie wroga, ja chcę aby stanowiło dobrego stróża i organizatora.
Wroga to ja widzę w absurdalnie rozrośniętym państwie, w bezsensownie rozrośniętych instytucjach. Ale nie w samym państwie jako takim. Państwo jest potrzebne.
Cytat:"Szefowanie" w normalnych państwach wiąże się zarówno z pewnymi przywilejami jak i obowiązkami. Jeśli ktoś chce samych przywilejów to powinien zostać usunięty jako niezdrowa tkanka.
A co jest w Polsce przywilejem? Możliwość płacenia ponad tysiaka ZUSowi czy może możliwość płacenia podatku dochodowego? A tak na serio - jakie to znowu przywileje ma ów szefujący? Możliwość przejścia na emeryturę w wieku 71 lat?
Cytat: I doszliśmy do sedna, państwo nie ma służyć obywatelom, bo obywatele to nie monolit. Sami postrzegają często zupełnie różnie swoje własne interesy.
To niech se ci wszyscy państwowi funkcjonariusze - policjanci, strażacy itd. itp. wykreślą ze swoich ślubowań ową służbę. Tak będzie uczciwiej. A jeśli ich praca to jednak służba, to niech służą - tak jak ślubowali.
Cytat:Oczywiście tak się zwykło mówić, bo to poprawnie brzmi i skleja się z gadaniną o umowach społecznych czy demokracji, ale ja na to wszystko patrzę bardzo krytycznym wzrokiem.
Nie wiem czy Polacy walczący o niepodległą Polskę marzyli o Polsce demokratycznej czy o państwie z jakimiś umowami społecznymi, ale przypuszczam, że bili się o to, by mieć państwo, które będzie wspierało ich najogólniejsze, wspólne interesy.
Cytat:![]()
Chyba żyjemy na innych planetach.
Z każdym klientem podpisuję w pracy umowy na montaże (często klient mocno interesuje się zapisami i umowa ostateczny kształt uzyskuje po różnych uwagach, konsultacjach) i wystawiam im faktury. W sporzej mierze jest tak dlatego, że sami tego oczekują, to już w zasadzie standard.
Dzięki temu klient ma możliwość zgłaszania reklamacji, ma prawo do gwarancji na zamontowane urządzenia, ma podstawę do walki o swoje w sądach, itd.
E tam, na hydraulikę sam bym chciał od kogoś gwarancję. Jak się robi centralne ogrzewanie czy ogrzewanie podłogowe, to jest to jak najbardziej rozsądne zachowanie.
Za to przy płytkach, gładziach czy elektryce nie ma takiego ryzyka jak przy hydraulice. Znaczy się może i jest czasami podobne, ale jeśli klient wie, że majster x robił te rzeczy u kilku innych osób i wszystko jest ok, to nie widać u takiej osoby chęci podpisywania umowy na wykonanie jakiejś usługi.
Cytat: Myślę, że umniejszasz umiejętności, podejmowanie lepszych wyborów życiowych czy pracowitość i zdolności innych, kierując się jedynie własnymi doświadczeniami.
Nie no, nie takie miałem intencje. Jeśli podejmują lepsze wybory, są bardziej pracowici i zdolni, to kibicuję im aby ciągle im się dobrze powodziło. Ja natomiast podjąłem wybory gorsze, jestem też mniej pracowity i zdolny od nich, ale mimo wszystko chcę mieć rodzinę, pieniądze na jej utrzymanie i własne mieszkanie. Będę do tego dążył na miarę moich możliwości, a im bardziej państwo będzie chciało dokręcać śrubę tym bardziej ludzie będą kombinować.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać