Cytat:Za to przy płytkach, gładziach czy elektryce nie ma takiego ryzyka jak przy hydraulice. Znaczy się może i jest czasami podobne, ale jeśli klient wie, że majster x robił te rzeczy u kilku innych osób i wszystko jest ok, to nie widać u takiej osoby chęci podpisywania umowy na wykonanie jakiejś usługi.Może i tak, ale w ogólnobudowlance panuje taki syf i kocioł, że Ci wszyscy co robią na lewo nie dadzą żyć tym, którzy chcieliby aby ich działalność funkcjonowała normalnie. Zjedzą ich cenowo.
Cytat:A ja chcę, żeby na całym świecie był pokój i żeby wszyscy się kochali.Piszesz tak jakbym oczekiwał czegoś niemożliwego a tymczasem prawo pracy zostało z powodzeniem wprowadzone (i egzekwowane) w wielu miejscach na tym świecie.
Cytat:Może i nie minimalne, ale zawsze w jakimś stopniu odchudzone.A "w jakimś stopniu" to ile wystarczy? W jakimś stopniu odchudzać państwo to chce niemal każdy, tylko różnią się tematyką, która ma dotyczyć tego odchudzania.
Socjaliści z RAZEM pewnie chętnie odchudziliby państwo w zakresie, który im odpowiada, np. tam gdzie może się zrealizować ich antyklerykalne nastawienie.
Cytat:A ona tam w ogóle występuje w jakimś znacznym stopniu? Przecież tam jest niski ZUS.Najprawdopodobniej tak skoro wystąpiła taka reakcja. Bardzo możliwe iż związane to jest z nielegalną imigracją.
Btw. Dla niektórych nawet jeden mały podatek to będzie ten o jeden podatek za dużo.
Cytat:Wroga to ja widzę w absurdalnie rozrośniętym państwie, w bezsensownie rozrośniętych instytucjach. Ale nie w samym państwie jako takim. Państwo jest potrzebne.Piszesz ogólnikowo. Skoro temat tyczy się pracy to jest taka instytucja jak PIP, której istnienie siłą rzeczy wynika z tego iż w Polsce mamy coś takiego jak prawo pracy (w przeciwieństwie do bambustanów bez poszanowania dla ciężarnych, itd.). Czy twoim zdaniem jest ona niepotrzebna i należy ją usunąć tak aby dążyć do państwa minimalnego?
Cytat:W sezonie to ja sobie mogę wybierać u którego klienta będę robił. Teraz dla klienta ciężko będzie o znalezienie majstra gotowego do roboty "od zaraz".To już raczej specyfika branży, lokalizacji i czystego przypadku ale pewne jest jedno. Na pewno klient nastawiony na czas będzie szukać kogoś kto jego warunki może zrealizować.
Cytat:Dla mnie nie ma niczego złego czy nieuczciwego w tym, że ktoś sobie np. sprzedaje jakieś kwiatki w miejscu publicznym i nie odprowadza od tego podatkuA ja uważam, że tak jest. A to dlatego, że ta osoba korzysta potem z dróg czy wszelakiej innej infrastruktury, policji, straży pożarnej, itd. Taka osoba nie dokłada się do wszelakich innych obciążeń, które muszą ponosić inni obywatele. A to może stanowić bodziec do tego aby politycy dalej szukali kasy i zwiększali obciążenia. Dla mnie to brak solidaryzmu z resztą obciążonego społeczeństwa i postawa typu "biorę ale sam się nie dorzucam".
Cytat:A co jest w Polsce przywilejem? Możliwość płacenia ponad tysiaka ZUSowi czy może możliwość płacenia podatku dochodowego? A tak na serio - jakie to znowu przywileje ma ów szefujący? Możliwość przejścia na emeryturę w wieku 71 lat?Pisałem o stosunkach pracowniczych. Stosunek pracy różni się od stosunku cywilnoprawnego. To całe szefowanie to uprawnienie pracodawcy do tego, że kontroluje, nadzoruje pracę zatrudnionego, wskazuje w jakich dniach i godzinach ma być wykonywana, wydaje mu polecenia, itd. Jeżeli ktoś wykorzystuje umowy cywilnoprawne a jednocześnie bierze się za "szefowanie" to chce zjeść ciastko i mieć ciastko.
Cytat:To niech se ci wszyscy państwowi funkcjonariusze - policjanci, strażacy itd. itp. wykreślą ze swoich ślubowań ową służbę. Tak będzie uczciwiej. A jeśli ich praca to jednak służba, to niech służą - tak jak ślubowali.Ok, niech służą. Tylko w praktyce będą służyć po myśli pana X, a już pan Y uzna, że nie służą mu tak jak w jego oczach powinni. Przykład z życia to reakcje na różne interwencje służb typu policja. Jedni im przyklaskują, inni krzyczą np. o łamaniu praw człowieka, obywatela. Jedni powiedzą, że służby te służą obywatelowi, inni, że wręcz przeciwnie. I co taki mundurowy ma sobie pomyśleć?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN