lumberjack napisał(a): Trochę drażni mnie też to, ze ludzie maja pretensje do Brytyjczyków, a nie do unijnej kadry decydentów.Ja tego nie widzę, w (naszych oczywiście) mediach społecznościowych i komentarzach pod artykułami o brexicie raczej słyszy/widzi się głosy popierające decyzję Brytyjczyków.
Cytat:A pamiętacie jak w Austrii wygrała eurosceptyczna partia Jorga Haidera? W tym samym momencie UE tymczasowo mocno ochłodziła relacje polityczne i zagroziła sankcjami gospodarczymi. Ciekawe czy wobec UK UE będzie chciała zachować się podobnie.Pierwsza reakcja jest ostra, coś na zasadzie "skoro chcecie odejść to spadajcie jak najszybciej". Osobiście mi się to nie podoba, głównie dlatego że im bardziej nerwowo w Europie, tym bardziej takie nastroje pasują tym, którzy tylko wypatrują każdego pęknięcia. Pisałam o tym w "co mnie drażni" i nie będę tu robić dygresji o islamskich fundamentalistach.
Z drugiej strony politycy Francji, Holandii, Danii przy obecnych nastrojach "wyjściowych" chyba nie mogli zareagować inaczej.
Cytat:Słyszałem w TV jak jakieś mądre głowy gadały, że UK tak naprawdę nie wyjdzie z UE; że ta decyzja nie jest tak naprawdę wiążąca itd., ale to oficjalne oświadczenie przywódców UE wyraźnie zadaje kłam tego typu twierdzeniom:Jest nawet petycja, w której Brytyjczycy domagają się ponownego referendum https://petition.parliament.uk/petitions/131215 ...
W momencie, gdy sprawdzałam było już ponad 600 tys. oddanych głosów. Oczywiście nie ma nawet szans, aby się odbyło, myślę że ta petycja to głównie akt desperacji przegranych, chociaż są też pewnie jakieś głosy przestraszonych obrotem sprawy głosujących za wyjściem.
Ciekawa sprawa, przeglądnijcie komentarze pod art. o ponownym referendum lub innymi wyrażającymi obawy o przyszłość UK w jakimkolwiek dzienniku... Niemal nie widać głosów Remain'sów, wszyscy jednym głosem popierają demokratyczny wynik referendum i wściekają się na te publiczne osoby, które wyrażają żal z powodu opuszczania Unii.
Wygląda na to, że aktywność Remain'sów przerzuciła się na różnego rodzaju petycje, także tę domagającą się od Khana ogłoszenia secesji Londynu
https://www.change.org/p/sadiq-khan-decl...oin-the-eu