lumberjack napisał(a): Dopiero co Kontestator zdazyl pochwalic UE za to, ze potrafi uszanowac wynik demokratycznych wyborow, a ty wyskakujesz z tym, ze EU powinna byc jednak taka jk ZSRR
Nie powinna być taka jak ZSRR. UE ma zupełnie inną politykę(około demokratyczną), nie opiera się państwie matce i nie ssie z państw ościennych(raczej każdy w mniejszym lub większym stopniu na współpracy korzysta). Do tego nie łączyłbym hipotetycznie sfederalizowanej UE i ZSRR na podstawie jednego czynnika. Równie dobrze możemy powiedzieć że UE powinna być jak Stany Zjednoczone, a na pewno bliżej tego niż do ZSRR.
Dlaczego są negatywne skojarzenia ze ZSRR a nie pozytywne z USA? Okey, inna historia, inna sytuacja ale cel podobny.
Wydaje mi się że przeciwnicy mają lekki argument w postaci ZSRR czy IV rzeszy(akurat nie kieruję tego do ciebie a do ogółu i loraka), ale to jest po prostu śmieszne
. Narzucili limity mleka, ilość imigrantów...naziści cholerni 
Rodica napisał(a): Zaczynam myśleć, że UE to przerażający projekt mający na celu zetrzeć w proch europejska 1000 letnią tradycje i rozpuścić geny białego człowieka w morzu genów Arabów, Chińczyków, murzynów.
https://forumemjot.wordpress.com/2015/09...more-44918
Nie jest przerażający. Jest wysoce humanitarny i bardzo korzystny dla tego kontynentu. Dziwi mnie że ktoś chce jeszcze kontynuować 1000 letnią tradycję mordowni. Czy uważasz że geny Chińczyków czy Arabów są gorsze od tych "białych"?
Vaclaw Klaus. Fobie, uprzedzenia, czyli chęć obsmarowania idei z niskiego poziomu, takiego podwórkowego przy grillu i piwku, bo to co powiedział nie jest merytoryczne, a powinno być z racji tego kim jest.
Jeżeli śmietanka pierniczy trzy po trzy to ja się wcale nie dziwię że potem ludzie są negatywnie nastawieni. To jest po prostu prymitywna manipulacja. Chyba nigdy się nie doczekam jak zaczną mówić jak jest naprawdę(sam chciałbym ją znać w wielu kwestiach).