Czy chcesz mi powiedziec, ze te 2 mln ludzi, ktorzy opuscili w ciagu ostatnich lat Polske, to w pelni zdrowi psychicznie i fizycznie zamozni Polacy? Ten swiat jest konstrukcja nieudolna, chalupnicza i niedoskonala, a co za tym idzie - wszystko w nim jest zjebane albo sie zjebie. Dotyczy to takze ludzi. Kazdy czlowiek ma jakes problemy ze zdrowiem lub psychika. Takze taka argumentacja mnie nie przekonuje.
Wg mnie wybor jest zawsze - nawet jesli jestes bardzo przywiazany do tego miejsca.
Ale jakby co, to zartowalem z tym sado maso jako przyczyna pozostania w Polsce. Nikt normalny pewnie nie odczuwa przyjemnosci z doswiadczania nieprzyjemnosci. Jestesmy tu ze wzgledu na ukochanych bliskich itd. itp. a z nieprzyjemnosciami po prostu sobie jakos radzimy (albo i nie radzimy).
Wg mnie wybor jest zawsze - nawet jesli jestes bardzo przywiazany do tego miejsca.
Ale jakby co, to zartowalem z tym sado maso jako przyczyna pozostania w Polsce. Nikt normalny pewnie nie odczuwa przyjemnosci z doswiadczania nieprzyjemnosci. Jestesmy tu ze wzgledu na ukochanych bliskich itd. itp. a z nieprzyjemnosciami po prostu sobie jakos radzimy (albo i nie radzimy).
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać