manager napisał(a):Nie myślę tak, moim zdanie m wszyscy bardzo się starają przestrzegać Dekalog, to trudne. Dekalog napisał człowiek i to też stoi jak wół w Biblii. Pisałem, że Tora jest spójna, ale jak już zacząłeś to cała Biblia jest spójna. A teraz weź Biblię i przeczytaj dekalog Wj 20, sprawdź co jest pomiędzy punktami 1 i 2 w Twoim pościeTeista napisał(a): (...) Zasada jest prosta. Strach przed Bogiem to wypełnianie prawa, a prawo to dekalog. Nie musisz w Niego wierzyć by odczuć korzyści płynące z przestrzegania dekalogu.
Czy Wy (teiści), myślicie że ateiści kwestionują dekalog??? Jestem pewien, że większość niewierzących przestrzega tych praw i się z nimi zgadza, tyle tylko, że pochodzą one od ludzi, a nie od żadnego Boga.
Teista napisał(a): Co do Bibli, historia w Torze jest zlepkiem prawdziwych zdarzeń, mitologii i inwencji twórczej autorów. Mimo to jest spójna do bólu...
Nooooo... Szczególnie Stary Testament z Nowym!
Łukasz napisał(a):Teista napisał(a):Co do Bibli, historia w Torze jest zlepkiem prawdziwych zdarzeń, mitologii i inwencji twórczej autorów. Mimo to jest spójna do bólu...
Co masz na myśli mówiąc o mitologii? Chciałbym się do tego odnieść.
Jest to mitologia Żydów. Powiązali swoją historię z mitycznym rodem Jakuba/Izraela wywodząc swoje korzenie od Judy. To taka sama mitologia jak inne. Spisana i skompletowana około 500 p.n.e. Jest tam wiele mitów sumeryjskich, o wiele starszych od Izraela i powszechnie w tych czasach i rejonie powtarzanych i zapisanych. W obecnym państwie Izrael jest ministerstwo archeologii. Rozpaczliwie poszukują archeologicznych dowodów na powiązanie Żydów z biblijną historią - na razie cisza.
manager napisał(a): [quote pid='655418' dateline='1478538877']
3. Pamiętaj abyś dzień święty święcił.
Z tym mam pewien problem, bo nie mam pojęcia, co kryje się pod słowem"święcić". Ograniczę się zatem do stwierdzenia, że w sobotę mniej "pracuję" niż ortodoksyjny Żyd, a w niedzielę mniej niż większość chrześcijan. I nie biegam po hipermarketach i galeriach handlowych, jak to robi spora grupa wierzących.
[/quote]
Właśnie tylko to - nie pracować, nie podejmować żadnych czynności religijnych, tylko odpoczywać - zgodnie z tym co robił Bóg w 7 dzień. Żydzi wymyślili 7- o dniowy cykl pracy 6 + 1. W st, Egipcie było 9 + 1