Teista napisał(a): Pisałem, że Tora jest spójna, ale jak już zacząłeś to cała Biblia jest spójna.
Sorry, faktycznie pisałeś, że Tora. A co do Biblii w całości, dla mnie Bóg ze Starego Testamentu nie jest ani trochę spójny z Tym z Nowego. Przekaz Boga Chrystusa do Żydów brzmi, mniej więcej, tak (oczywiście w dużym skrócie): "Odrzućcie Stare Prawo! Ja wprowadzam nowe." To, który z tych Bogów się mylił - ten stary, czy ten nowy? Czy może Bóg się zmienił? Przecież to niemożliwe w przypadku absolutnie doskonałego bytu...
Teista napisał(a): A teraz weź Biblię i przeczytaj dekalog Wj 20, sprawdź co jest pomiędzy punktami 1 i 2 w Twoim poście
Nie mam Biblii pod ręką, więc poproszę, żebyś zacytował fragment, o który Ci chodzi. A w moim poście pomiędzy punktami 1 i 2 figuruje mój tekst o treści:
"W tym przypadku wierzący są z góry przegrani... Ateista tego prawa złamać nie może, bo żadnych bogów nie uznaje, więc na pewno nie postawi ich przed tym biblijnym."
Niestety nic mi to nie mówi i nadal nie wiem, na co chciałeś zwrócić moją uwagę.
Teista napisał(a): Właśnie tylko to - nie pracować, nie podejmować żadnych czynności religijnych, tylko odpoczywać - zgodnie z tym co robił Bóg w 7 dzień. Żydzi wymyślili 7- o dniowy cykl pracy 6 + 1. W st, Egipcie było 9 + 1
Jeżeli tylko o to, to z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że przestrzegam trzeciego przykazania bez porównania lepiej niż większość ortodoksyjnych Żydów i bogobojnych chrześcijan.