Łukasz napisał(a):Teista napisał(a): Jezus jest największym autorytetem, nauczycielem i prorokiem dla chrześcijan. Dla części jest też Bogiem - Katolicy, a jeśli tak to co się stało, że odrzucają Jego naukę wprowadzając zmianę do dekalogu, to naruszenie fundamentu religii.
Jak wiesz szabat, który obchodzą Żydzi, jest obchodzony na pamiątkę tego, że dnia siódmego Bóg odpoczął po dokonaniu stworzenia:
Wj 20, 11 napisał(a):W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.
Teisto jak wiesz Jezus przyszedł by wypełnić "Prawo i Proroków", to znaczy tyle, że pewien etap w dziele zbawienia został zakończony. Gdyby tak nie było św. Piotr nie otrzymałby wizji, w której Bóg poucza go, że nieczyste zwierzęta zabronione przez Torę można już spożywać ("Nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił (...)" Dz 11, 10)
Dzięki sukcesji apostolskiej władza ta przechodzi dalej.
O skukcesji: napisz mi czym twoim zdaniem jest sukcesja apostolska
Łukasz. Jezus przyszedł wypełnić prawo, co nie znaczy „znieść”. Jeszcze raz cytuję:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. 20 Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego". (Mt 5.17)
Przypominam, że jota/ kreska to najmniejszy znak alfabetu hebrajskiego
Nawet Jego słynny skrót Dekalogu:
"Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy". (Mt 22,37-40)
O czym mówi pierwsze przykazanie – to relacja z Bogiem, będziesz Go miłował więc nie będziesz miał cudzych bogów obok Niego ( przede mną), nie będziesz czcił bałwanów i nie będziesz wzywał imienia Boga. Mnie o to idzie, oddawanie czci obrazom, figurom i innym rzeczom, które wyszły spod ręki człowieka. Jest o tym mowa we wszystkich częściach Bibli. Jest to temat, który wciąż tam powraca i wałkowany jest na milion sposobów. W Nowym Testamencie też: Ap 9.20, 1 Kor 10.14,
i wreszcie w Rz 1. 22-25
„Podając się za mądrych stali się głupimi. I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen.”
O tym chcę mówić i to chcę żebyś zrozumiał. Spożywanie zwierząt nieczystych nie wchodzi w Dekalog, czy będziesz święcił niedzielę czy sobotę czy czwartek – nie ma znaczenia. Jeśli pracujesz w 4-o brygadówce to wolny dzień jest ruchomy i wtedy go święć, bo to Twój Dzień Święty.