freeman napisał(a): Nie sądziłem, że taki z Ciebie spirytysta.Zwłaszcza, że jak na "niewierzącego teistę", rozumiesz z Biblii (w niektórych sprawach) więcej od niejednego religijnego teisty.
Porozumiewam się z nimi na platformie materializmu dialektycznego. Jezus doskonale rozumie materializm dialektyczny i sercem czuje, bo był przecież pierwszym w dziejach świata opisanym, prawdziwym komunistą. Z Marksem - to oczywiste. Co do zrozumienia Biblii to napisałem gdzieś wcześniej, że religia mojżeszowa to taka, w której jest najwyższy udział rozumu, a najmniejszy udział wiary z wszystkich znanych mi religii. Jest skierowana do niewierzących. W takim razie autorzy Tory byli niewierzący (to moje przypuszczenia) i to implikuje, że Tora lub Pięcioksiąg, Prawo lub Pentateuchem jest napisana dla niewierzących również, a to oznacza, że i wierzący i niewierzący skutecznie mogą z niej korzystać.

.Zwłaszcza, że jak na "niewierzącego teistę", rozumiesz z Biblii (w niektórych sprawach) więcej od niejednego religijnego teisty.