Zwykle czytam Wasze uwagi na temat aktualnej oferty telewizyjnych kanałów, ale tym razem sam mogę zaproponować coś wartego uwagi. National Geographic w wielkim stylu przygotował paradokumentalny serial poświęcony próbom skolonizowania Marsa. Jego głównym wątkiem dziejącym się w 2033, jest opowieść o szóstce ochotników wysłanych na czerwoną planetę by założyli tam pierwszą ziemską bazę - przyczółek przyszłej kolonizacji. Jest on uzupełniany o retrospekcje ulokowane w naszych czasach, pokazujące starania naukowców i biznesmenów - wizjonerów, by stworzyć technologie niezbędne do takiego przedsięwzięcia. Można zobaczyć i wysłuchać Elona Muska, Roberta Zubrina - prezesa Mars Society, Andy Weir'a - autora Marsjanina, Jima Lovell'a - dowódcę Apolla 13, czy Ann Druyan - popularyzatorkę nauki i żonę Carla Sagana. Przekonują oni widzów, dlaczego powinniśmy i musimy podjąć się takiego wariactwa, jakim jest wysłanie ludzi na Marsa.
Dwa dotychczas pokazane odcinki serialu zachwycają świetnymi zdjęciami, makietami sprzętu i panoramami czerwonej planety. Mam nadzieję, że wysoki poziom będzie zachowany do końca i, że National Geographic pokazał nam w serialu Mars przyszłość ludzkości.
![[Obrazek: B-vk9kpTURBXy9iMGJlYmFlZWE5ZGQwZGI1MDQ1N...AMLDgaExAg]](http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/B-vk9kpTURBXy9iMGJlYmFlZWE5ZGQwZGI1MDQ1Njk0YmZiYzI3MjU2ZC5wbmeSlQMAN80SIc0KMpUCzQHgAMLDgaExAg)
Mars produkcja National Geographic
Dwa dotychczas pokazane odcinki serialu zachwycają świetnymi zdjęciami, makietami sprzętu i panoramami czerwonej planety. Mam nadzieję, że wysoki poziom będzie zachowany do końca i, że National Geographic pokazał nam w serialu Mars przyszłość ludzkości.
Mars produkcja National Geographic