Teista napisał(a): Łukasz, to nie tak. Ja tylko napisałem o porozumieniu na tej samej platformie. Z Marksem to oczywiste, ponieważ on jest współtwórcą materializmu dialektycznego i o to tylko mi chodziło. Nikt z nich nie wchodzi w niczyją rolę.
Człowiek, o którym piszesz nie ma nic wspólnego z Panem i nie mogę się zgodzić, że istnieje jakakolwiek wspólna platforma porozumienia. Materializm dialektyczny zakłada, że rzeczywistość może być ujęta bez odwołań do sfery niematerialnej ale wtedy razem z religią pozbywamy się obecnych we wszystkich ludziach uczuć i emocji. A materialny świat jest jedynie mieszanką ziemi, która sobie ewoluuje. Jednak ludzie mają emocje, dażenia i pragnienia czysto psychiczne jak potrzeba akceptacji i tym podobne. Więc jego model był bardzo ograniczony by nie powiedzieć mocniej a jego późniejsze implikacje są wszystkim znane - nauka jest dobra gdy służy ludziom, taki jest jej cel.
Teista napisał(a):Marks nie walczył z kościołem, ale fakt, napisał: religia to opium dla mas –uznaję te słowa za prawdę.
Nędza religijna jest jednocześnie wyrazem rzeczywistej nędzy i protestem przeciw nędzy rzeczywistej. Religia jest westchnieniem uciśnionego stworzenia, sercem nieczułego świata, jest duszą bezdusznych stosunków. Religia jest opium ludu. (k.m. 1843)
Pominąłem w powyższej argumentacji, że był żydowskim satanistą (tylko prosze mnie nie posądzać o antysemityzm), który jawnie mówił o walce z Bogiem i chciał sobie ustanowić tron na niebiosach:
Tak więc Bóg wydarł mi moje wszystko,
w nieszczęściach, ciosach losu.
Te wszystkie jego światy
rozwiały się bez nadziei powrotu.
I nie zostaje mi nic od tej pory, jak tylko zemsta.
Chcę sobie zbudować tron na wysokościach.
Jego szczyt będzie lodowaty i gigantyczny.
Jego wałem ochronnym będzie obłąkańczy strach,
jako szczyt najczarniejszej agonii.
A kto podniesie na ów tron swój zdrowy wzrok,
odwróci się od niego blady i milczący jak śmierć.
Wpadnie w pazury ślepej, dreszczem przejmującej
śmiertelności, aby jego szczęście znalazło grób.
(k.m. "Rozpaczliwa modlitwa")
Iz 14, 12-21 (fragment z \Satyry na śmierć tyrana') napisał(a):Jakże to spadłeś z niebios,
Jaśniejący, Synu Jutrzenki?
Jakże runąłeś na ziemię,
ty, który podbijałeś narody?
Ty, który mówiłeś w swym sercu:
Wstąpię na niebiosa;
powyżej gwiazd Bożych
postawię mój tron.
Zasiądę na Górze Obrad,
na krańcach północy.
Wstąpię na szczyty obłoków,
podobny będę do Najwyższego.
Jak to? Strąconyś do Szeolu
na samo dno Otchłani!"
Którzy cię ujrzą, utkwią wzrok w tobie,
zastanowią się nad tobą:
"Czyż to nie ten, który trząsł ziemią,
który obalał królestwa,
który świat cały zamieniał w pustynię,
a miasta jego obracał w perzynę,
który swych jeńców nie zwalniał do domu?"
Wszyscy królowie narodów,
wszyscy oni spoczywają z chwałą,
każdy w swoim grobowcu.
A tyś wyrzucony z twego grobu
jak ścierwo obrzydliwe,
otoczony pomordowanymi, przebitymi mieczem,
jak trup zbezczeszczony!
Z tymi, których składają na kamieniach grobowego dołu,
ty nie będziesz złączony w pogrzebie;
boś ty zatracił twój kraj,
wymordowałeś twój naród.
Na wieki nie będzie wspomniane
potomstwo złoczyńców.
Przygotujcie rzeź dla jego synów
z powodu niegodziwości ich ojca.
Niech nie powstaną i nie wezmą świata w dziedzictwo,
niech nie napełnią miastami powierzchni ziemi!"
Teista napisał(a):Marks przede wszystkim zajmował się procesami tworzącymi społeczeństwa, stosunkami w społeczeństwach, rozwojem, walką klasową itp. i nic się nie pomylił. Kapitał to najmocniejsza pozycja dla ekonomistów.
On dopiero był uwikłany w świat
Warto się zastanowić czy jest sens brnąć w coś co się kiedyś skończy, moim zdaniem cały ten obecny harmider jest bezsensowny w jakimkolwiek znaczeniu i lepiej walczyć o to co się może okazać nieprzemijające, bo tak czy inaczej nasze dni są smutne i policzone.Nie możecie służyć Bogu i Mamonie (Jezus)
Teista napisał(a):A materializm to tłumaczenie wszystkich zjawisk przyrody i w społeczeństwie bez uciekania się ingerencji boskiej i innych zjawisk nadprzyrodzonych.
Materializm nie tłumaczy wszystkich zjawisk w społeczeństwie, może w koloni bakterii tak ale na pewno nie w ludzkiej społeczności (Rdz: człowiek na podobieństwo Boga). Jesteś w stanie na gruncie materializmu wytłumaczyć skąd w społeczeństwie poparcie dla religii i akceptacja jej trudnych dróg? Nie jesteś w stanie
Marks o prorokach ST mówi, że są narkotykiem (opium) a ja uważam, że są oni głosem Boga, który się przez nich ujawnił i teraz powiedz mi, który z nas ma rację ?
Ksiądz Klimuszko przewidział śmierć biskupa Hlonda z dokładnością do jednego dnia, ponadto przewidział dokładnie sposób w jaki miał odejść. Są powszechnie znane przed tym wydarzeniem zapiski - co z tego wynika? Wynika z tego, że materializm nie jest doskonałym opisem rzeczywistości, bo zachodzą procesy/zjawiska, których za nic nie może wytłumaczyć, a którym sprostać może tylko opis niematerialny.
Teista napisał(a):Michał Heller jest materialistą wierzącym
A ja zawsze myślałem, że on jest nie-materialistą naukowcem
Cytat:W ekonomii, nie tylko marksistowskiej nie ma miejsca na miłość, podobnie jak w fizyce i biologii.
Masz rację tam nie ma miejsca na miłość. Jak już pisałem tylko wiara może być jej żródłem - bo płaci w wieczności.
Jezus napisał(a):Królestwo moje nie jest z tego świata.
J 15, 18-21 napisał(a):Jeżeli was świat nienawidzi, wiedzcie, że Mnie pierwej znienawidził. Gdybyście byli ze świata, świat by was kochał jako swoją własność. Ale ponieważ nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem sobie ze świata, dlatego was świat nienawidzi. Pamiętajcie na słowo, które do was powiedziałem: "Sługa nie jest większy od swego pana". Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować.
Czasem nie mogę wyjść z podziwu jak wielka głębia jest w słowach Jezusa.