Yudas napisał(a): temat ciekawy.
W realu religie żreją się i raczej nie dochodzą do porozumienia. Ale tutaj istnieje ciekawa i rzeczowa rozmowa.
Też uważam, że temat ciekawy
hymn bizancjum
Poprzednio pisałem o niezwykłych zjawiskach astronomicznych mających miejsce przy zbawczej ofierze Pana Jezusa. Były to "zgaśnięcie słońca" (zanotowane przez dwóch pogan: Thallusa i Flegona z Tralles - nie mających z chrześcijaństwem nic wspónego - prawdopodobnie nigdy nie słyszeli o Panu Jezusie ani o sobie nawzajem
) oraz o przemienieniu się księżyca w krew co wiadomo dzięki możliwości dokonania inwersji czasowej ruchu księżyca (akurat miało to miejsce w czasie żydowskiej Paschy - najważniejszego święta, które odbywa się 1 raz na rok... przypadek?
No i w piątek roku 33 - roku i dniu Męki Pańskiej. Nic z tego nie jest przypadkiem bo mówią o tym inne proroctwa, których jeszcze nie omawiałem
).Chciałbym jeszcze trochę uzupełnić motyw "Boskiego Światła":
Ha 3, 4 (Stary Testament, VII-VI wiek przed Chrystusem) napisał(a):Wspaniałość Jego podobna do światła, promienie z rąk jego tryskają, w nich to ukryta moc Jego
Sam Pan Jezus wielokrotnie mówi o sobie jako o Światłości co czytelnicy moich poprzednich postów wyraźnie powinni zauważyć. Poza tym Pan Jezus na górze Tabor wobec apostołów dokonał przemienienia swojego oblicza (Transfiguracja):
Mt 17, 1-2 napisał(a):Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką, osobno. Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak SŁOŃCE, odzienie zaś stało się białe jak światło.
Poniższy obszerny fragment pochodzi z Księgi Malachiasza (~V wiek przed Chrystusem) i tak jak poprzednie fragmenty z innych ksiąg prorockich zapowiada "Dzień Pański", który jak już poprzednio pisałem ma się okazać dniem Męki Pana.
Ml 3, 13-24 (~V wiek przed Chrystusem) napisał(a):Bardzo przykre stały się wasze mowy przeciwko Mnie - mówi Pan. Wy zaś pytacie: Cóż takiego mówiliśmy między sobą przeciw Tobie? Mówiliście: Daremny to trud służyć Bogu! Bo jakiż pożytek mieliśmy z tego, żeśmy wykonywali polecenia Jego i chodzili smutni w pokucie przed Panem Zastępów? A teraz raczej zuchwałych nazywajmy szczęśliwymi, bo wzbogacili się bardzo ludzie bezbożni, którzy wystawiali na próbę Boga, a zostali ocaleni. Tak mówili między sobą ludzie bojący się Boga, a Pan uważał i to posłyszał. Zapisano to w Księdze Wspomnień przed Nim dla dobra bojących się Pana i czczących Jego imię. Oni będą moją własnością, mówi Pan Zastępów, w dniu, w którym będę działał, a będę dla nich łaskawy, jak jest litościwy ojciec dla syna, który jest mu posłuszny. Wtedy zobaczycie różnicę między sprawiedliwym a krzywdzicielem, między tym, który służy Bogu, a tym, który Mu nie służy. Bo oto nadchodzi dzień palący jak piec, a wszyscy pyszni i wszyscy wyrządzający krzywdę będą słomą, więc spali ich ten nadchodzący dzień, mówi Pan Zastępów, tak że nie pozostawi po nich ani korzenia, ani gałązki. A dla was, czczących moje imię, wzejdzie SŁOŃCE sprawiedliwości i uzdrowienie w jego skrzydłach. Wyjdziecie [swobodnie] i będziecie podskakiwać jak tuczone cielęta. I podepczecie grzeszników, gdyż oni obrócą się w popiół pod stopami nóg waszych w dniu, w którym Ja będę działał - mówi Pan Zastępów. Pamiętajcie o Prawie mego sługi, Mojżesza, któremu na Horebie poruczyłem ustawy i zarządzenia dla całego Izraela. Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pańskiego, dnia wielkiego i strasznego. I skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi [izraelskiej] przekleństwem.
Będę brał z powyższego sub-cytaty i bezpośrednio pod nimi omawiał.
cytat: Bardzo przykre stały się wasze mowy przeciwko Mnie - mówi Pan. Wy zaś pytacie: Cóż takiego mówiliśmy między sobą przeciw Tobie? Mówiliście: Daremny to trud służyć Bogu! Bo jakiż pożytek mieliśmy z tego, żeśmy wykonywali polecenia Jego i chodzili smutni w pokucie przed Panem Zastępów? A teraz raczej zuchwałych nazywajmy szczęśliwymi, bo wzbogacili się bardzo ludzie bezbożni, którzy wystawiali na próbę Boga, a zostali ocaleni.
Teisto jak widzisz religia mojżeszowa nie jest dla człowieka użyteczna. Żydzi, którzy nie mieli pewności istnienia życia pośmiertnego nie mieli z niej żadnych benefitów (chodzili smutni w poście). Cały powyższy fragment jest jednak zapowiedzią zmiany w tym zakresie
cytat: Zapisano to w Księdze Wspomnień przed Nim dla dobra bojących się Pana i czczących Jego imię. Oni będą moją własnością, mówi Pan Zastępów, w dniu, w którym będę działał
Pojawia się tutaj mowa o tajemniczym "dniu w którym Pan ma działać" zapis ten koresponduje z wcześniejszymi zapisami u proroków i świetnie wpisuje się w schemat "Dnia Pańskiego" (prorok Joel: dzień wielki i straszny)
cytat: oto nadchodzi dzień palący jak piec, a wszyscy pyszni i wszyscy wyrządzający krzywdę będą słomą, więc spali ich ten nadchodzący dzień, mówi Pan Zastępów, tak że nie pozostawi po nich ani korzenia, ani gałązki.
Rozumując w duchu Pisma Świętego należy próbować zrozumieć intencje Pana Boga. Chrystus gdy przyszedł pouczył swoich uczniów o istnieniu wiecznego piekła. Otwarł On wszystkim czcicielom Boga wieczne niebo, ale przestrzegł przed wiecznym potępieniem. W drugim cytacie Pan Bóg mówi, że Jego prawdziwi czciciele będą jego własnością gdy słyszy narzekania tych, którzy nie chcieli mu być posłuszni w ramach Tory i Starego Przymierza - jest to wyraźna zapowiedź życia wiecznego, która pojawia się w judaiźmie z ust samego Boga.
cytat: A dla was, czczących moje imię, wzejdzie SŁOŃCE sprawiedliwości i uzdrowienie w jego skrzydłach.
Trzeci cytat w tym poście mówi o Przemienieniu Chrystusa na kształt słońca, oczywiście prorocy nie ustają w nazywaniu Mesjasza światłością, ponadto mowa jest o uzdrowieniu - dokonało się ono w zapowiadanym "Dniu Pańskim" dla tych, którzy są czcicielami Boga.
cytat: Wyjdziecie [swobodnie] i będziecie podskakiwać jak tuczone cielęta. I podepczecie grzeszników, gdyż oni obrócą się w popiół pod stopami nóg waszych w dniu, w którym Ja będę działał - mówi Pan Zastępów.
Poprzednio pisałem, że w roku 70 n.e. czyli 37 lat po Męce Pańskiej Żydzi rozprzestrzenili się po świecie w skutek zburzenia Jerozolimy - był to też czas, w którym powstał Kościół mojego Pana - Kościół, który przez wieki trząsł światem.
cytat: Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pańskiego, dnia wielkiego i strasznego. I skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi [izraelskiej] przekleństwem.
W wyjaśnieniu powyższego fragmentu można się posłużyć cytatem:
Ml 3, 1 (~V wiek przed Chrystusem) napisał(a):Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów.
Powyższy fragment zawiera tą samą zapowiedź przyjścia Pana do swego ludu
Jest mowa, że nim przyjdzie Pan wyśle On anioła by przygotował mu drogę. We fragmencie z Malachiasza też jest mowa o Eliaszu, który ma nadejść by "zwrócić serca synów ku ojcom by Pan gdy przyjdzie nie poraził Izraela przekleństwem". Mowa jest zamiennie o Aniele Przymierza i o Eliaszu:
Mt 11, 7-10 napisał(a):Gdy oni odchodzili, Jezus zaczął mówić do tłumów o Janie: «Coście wyszli oglądać na pustyni? Trzcinę kołyszącą się na wietrze? Ale coście wyszli zobaczyć? Człowieka w miękkie szaty ubranego? Oto w domach królewskich są ci, którzy miękkie szaty noszą. Po coście więc wyszli? Proroka zobaczyć? Tak, powiadam wam, nawet więcej niż proroka. On jest tym, o którym napisano: Oto Ja posyłam mego wysłańca przed Tobą, aby Ci przygotował drogę.
Jak wiemy Jan Chrzciciel w Ewangeliach jest opisywany jako ten, który przygotował grunt pod nauczanie Pana Jezusa - udzielał chrztu, głosił potrzebę szybkiego nawrócenia, krytykował faryzeuszy sam o sobie mówił, że nie jest godzien "rozwiązać nadchodzącemu Mesjaszowi rzemyka u sandałów". Jest on więc zapowiadanym u Malachiasza Eliaszem, który miał zwrócić serca synów ku ojcom by Pan gdy przyjdzie nie poraził Izraela przekleństwem czy inaczej Aniołem Przymierza - Nowego Przymierza (Kościoła - zapowiadanego u Jeremiasza)
Chciałbym teraz rozwinąć fragment (Ml 3, 1) o kolejne wersy:
Ml 3, 1-3 (~V rok przed Chrystusem) napisał(a):Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów. Ale kto przetrwa dzień Jego nadejścia i kto się ostoi, gdy się ukaże? Albowiem On jest jak ogień złotnika i jak ług farbiarzy. Usiądzie więc, jakby miał przetapiać i oczyszczać srebro, i oczyści synów Lewiego, i przecedzi ich jak złoto i srebro, a wtedy będą składać Panu ofiary sprawiedliwe.
Oczywiście dowodów na działalność mojego Pana w starożytnej Palestynie jest od groma (nawet starszych od Ewangelii i niechrześcijańskich) jednak jest to temat na wątek, który jest w przygotowaniu

moje poprzednie posty: 264 226 223 213 219