Brainless napisał(a): Jest na sali ktoś, kto uważa, że na pewno się nie myli? (i nie chodzi mi tu o mycie w wodzie) Czy każdy ma co do swego światopoglądu mniejsze, lub większe wątpliwości?
Oczywiście że mam wątpliwości. Tylko nie należy mylić wątpliwości wobec własnego światopoglądu z braniem poważnie każdego kitu który ktoś wymyśli.
Brainless napisał(a): Ale skonkretyzować swoje pytanie też mogę: czy ateizm z samej swej definicji może zakładać możliwość pomyłki?
oczywiście, może konkretni ateiści uważają że nie ma szansy na pomyłkę ale ateizm jako taki mówi jedynie o tym że nie kupują religijnych hipotez
Brainless napisał(a): Czy w ogóle możliwy jest "czysty ateizm" bez pewnej dozy pseudoteistycznego fanatyzmu?
czemu nie? ja akurat jestem drażliwy i mnie religie wkurzają to się wypowiadam o nich krytycznie, ale jest mnóstwo ateistów których temat po prostu nie interesuje, mają gdzieś dyskusje i wytykanie błędów
Teista napisał(a): Preferuję pytanie do: wierzących lub niewierzących. Ateizm lub teizm to światopogląd, odziedziczony po rodzicach lub wypracowany
Weź się ogarnij, pytanie zostało zadane, nie podoba ci się to nie odpowiadaj. Ewentualnie odpowiedz z wyjaśnieniem jak to rozumiesz. Poza tym po raz milionowy wraca temat że ateizm to światopogląd. Ile razy można na ten sam temat gadać?