Dragula napisał(a): A ja właśnie piwo otworzyyyem i zaczynaaa filozooować a ty sobie idziesz. No to powoli chyba po imprezie :C
Właśnie wróciłem i dorwałem się na chwilę do kompa więc nieplanowo jeszcze się wtrącę

Teista napisał(a): Właśnie tu mamy problem bo ateista może być wierzący. Wiara to inna kategoria.
Nie mamy problemu tylko ty tworzysz nieistniejący problem. Nie wykazałeś że ateista może być wierzący. Wg mnie i słownika ateista jest niewierzący.
Teista napisał(a): Hellenista jest wierzący i chrześcijanin też, a nawzajem obrzucają się epitetem - ateista.
Nie obrzucają, przynajmniej nigdy nie dotarła do mnie żadna informacja na ten temat. Może kiedyś, w dawnych czasach obrzucali. Ale to że ktoś się wyzywa nic nie znaczy. Ludzie się ciągle wyzywają na przykład od komunistów, albo faszystów nawet jak to nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
Teista napisał(a): W tym gronie może się znaleźć też genetyczny niewierzący i kto to jest?
Nie wiem co to jest "genetyczny niewierzący", to ty wymyślasz nowe pojęcia to je tłumacz.