Łukasz napisał(a):El Commediante napisał(a): Judaizm przed Jezusem istniał kilkaset lat. Nic dziwnego że w końcu pojawił się ktoś odpowiadający rysopisowi.
Niezwykłe jest to, że po po zakończeniu Jego misji zaszły wydarzenia, które były od ludzi niezależne a zapowiedziane:
Rdz 49, 10 napisał(a):Nie zostanie odjęte berło od Judy ani laska pasterska spośród kolan jego, aż przyjdzie ten, do którego ono należy, i zdobędzie posłuch u narodów!
Po Wniebowstąpieniu Pańskim Juda przestała istnieć na prawie 2000 lat mimo wielkich starań Żydów by ją odzyskać...
To pytanie implikuje inne - czy Żydzi byli w zmowie z Rzymianami i umówili się kiedy ich kraj ma być zniszczony??? Przyznacie, że to raczej nieprawdopodobne. A skoro nie zależało to od Żydów to kto to sprawił? Proroctw mówiących o upadku Judei (stolica: Jerozolima) po ofierze Mesjasza jest naprawdę wiele...
Ez 9, 1-8 (VI wieków przed Chrystusem) napisał(a):Potem donośnie, tak że ja słyszałem, wołał On: «Zbliżcie się, straże miasta, każdy z niszczycielską bronią w ręku!» I oto przybyło sześciu mężów drogą od górnej bramy, położonej po stronie północnej, każdy z własną niszczycielską bronią w ręku. Wśród nich znajdował się pewien mąż, odziany w lnianą szatę, z kałamarzem pisarskim u boku. Weszli i zatrzymali się przed ołtarzem z brązu. A chwała Boga izraelskiego uniosła się znad cherubów, na których się znajdowała, do progu świątyni. Następnie zawoławszy męża odzianego w szatę lnianą, który miał kałamarz u boku, Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi». Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?»
Jak już gdzieś pisałem proto-synaityczny TAW wygląda jak krzyż. Po zburzeniu Jerozolimy w roku 70 Rzymianie dokonali okrutnej zemsty na Judeiczykach - krzyżowano ich tak okrutnie, że musieli opuścić kraj, wtedy też zniszczono Jerozolimę na prawie 2000 lat a Judea jako państwo przestała istnieć.
Czy to kolejny przypadek, że postać Jezusa Chrystusa pojawiła się w okresie okupacji Rzymskiej - w czasie gdy krzyż z proroctwa Ezechiela może nabrać przyszłego znaczenia i który w proroctwie Ezechiela jasno kojarzy się z ratunkiem i w czasie po którym Juda trwale znikła na ~2000 lat???
Za 8, 23 (520-518 rok przed Chrystusem) napisał(a):Tak mówi Pan Zastępów: «W owych dniach dziesięciu mężów ze wszystkich narodów i języków uchwyci się skraju płaszcza człowieka z Judy, mówiąc: Chcemy iść z wami, albowiem zrozumieliśmy, że z wami jest Bóg».
Iz 6, 9-13 (~VIII wieków przed Chrystusem) napisał(a):(...) «Idź i mów do tego ludu:
Słuchajcie pilnie, lecz bez zrozumienia,
patrzcie uważnie, lecz bez rozeznania!
Zatwardź serce tego ludu,
znieczul jego uszy,
zaślep jego oczy,
iżby oczami nie widział
ani uszami nie słyszał,
i serce jego by nie pojęło,
żeby się nie nawrócił
i nie był uzdrowiony».
Wtedy zapytałem: «Jak długo, Panie?»
On odrzekł: «Aż runą miasta wyludnione
i domy bez ludzi,
a pola pozostaną pustkowiem.
Pan wyrzuci ludzi daleko,
tak że zwiększy się pustynia wewnątrz kraju.
A jeśli jeszcze dziesiąta część [ludności] zostanie,
to i ona powtórnie ulegnie zniszczeniu
jak terebint lub dąb, z których pień tylko zostaje po zwaleniu.
Reszta jego [będzie] świętym nasieniem».
Ale wiesz że teksty do Pisma Świętego wybierano grubo po śmierci Jezusa? Wystarczyło dobrać odpowiednie teksty do rzeczywistych wydarzeń i voilla, mamy "proroków".