Teista napisał(a): Wiara/niewiara to parametry nad, którymi nie panujemy. Stajemy się wierzącymi i nie znamy powodu, przyczyny. Teolog powie - predestynacja, materialista – geny.
Jest w tym co piszesz coś bardzo głębokiego i w pełni się z Tobą zgadzam. Pismo Święte też się na ten temat wypowiada. Zdolność wiary jest Bożym darem a nie efektem naukowych dociekań czy ludzkich badań:
Mt 16, 15-17 napisał(a):Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.
Łk 10, 22 napisał(a):Ojciec mój przekazał Mi wszystko. Nikt też nie wie, kim jest Syn, tylko Ojciec; ani kim jest Ojciec, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić».
J 15, 16 napisał(a):Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje.
Szósta prawda wiary jasno się na ten temat wypowiada: "Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna." By ją uzyskać trzeba się ukorzyć - jeśli komuś na niej zależy.
Wśród ateistów często słychać głosy, że nie ma dowodów, nie jest możliwe przeprowadzenie dowodu itd. - moim nic nie znaczącym zdaniem tak będzie zawsze. Wiara to dar. Nie można jej sobie zapewnić, nie można jej posiąść można się ukorzyć i iść niewygodną drogą... jeśli się chce. To jest tak proste a zarazem tak trudne.
W apokryficznej Ewangelii Tomasza, która jest całkiem niezłym kandydatem na źródło Q wśród wielu zapisanych potencjalnych logiów (wypowiedzi Pana Jezusa) mamy następujące stwierdzenie (całkiem prawdopodobne, że wypowiedziane przez Pana):
prawdopodobna wypowiedź Pana Jezusa napisał(a):Rzekł Jezus: „Kto jest blisko mnie, blisko jest ognia, a kto jest daleko ode mnie, daleko jest od królestwa”.
Co o tym myślicie:
Ps 110, 1-4 (X wieków przed Chrystusem) napisał(a):Dawidowy. Psalm.
Wyrocznia Boga dla Pana mego:
«Siądź po mojej prawicy,
aż Twych wrogów położę
jako podnóżek pod Twoje stopy».
Twoje potężne berło
niech Pan rozciągnie z Syjonu:
«Panuj wśród swych nieprzyjaciół!
Przy Tobie panowanie
w dniu Twej potęgi,
w świętych szatach [będziesz].
Z łona jutrzenki
jak rosę Cię zrodziłem».
Pan przysiągł
i żal Mu nie będzie:
«Tyś Kapłanem na wieki
na wzór Melchizedeka»
Psalm 110 został napisany przez Dawida, którego przyszły potomek ma być Mesjaszem i Synem Bożym zgodnie z zapewnieniem Pana Boga. Psalm zaczyna się w bardzo interesujący sposób - król Dawid mówi: "Wyrocznia Boga dla Pana mego". Więc jest to proroctwo (wyrocznia) dla Pana króla Dawida - przyszłego Mesjasza, które Dawid otrzymał od Boga.
komentarz do pierwszego wytłuszczenia:
Dn 7, 13-14 (~VI wiek przed Chrystusem) napisał(a):Patrzałem w nocnych widzeniach:
a oto na obłokach nieba przybywa
jakby Syn Człowieczy.
Podchodzi do Przedwiecznego
i wprowadzają Go przed Niego.
Powierzono Mu panowanie,
chwałę i władzę królewską,
a służyły Mu wszystkie narody, ludy i języki.
Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem,
które nie przeminie,
a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie.
Dz 1, 10-11 napisał(a):Kiedy uporczywie wpatrywali się w Niego, jak wstępował do nieba, przystąpili do nich dwaj mężowie w białych szatach. I rzekli: «Mężowie z Galilei, dlaczego stoicie i wpatrujecie się w niebo? Ten Jezus, wzięty od was do nieba, przyjdzie tak samo, jak widzieliście Go wstępującego do nieba».
fragment wyznania wiary ("Skład Apostolski"):
(...) umęczon pod Ponckim Piłatem, * ukrzyżowan, umarł i pogrzebion, * zstąpił do piekieł, * trzeciego dnia zmartwychwstał, * wstąpił na niebiosa, * siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego, * stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. (...)
Komentarz do drugiego wytłuszczenia:
Drugi fragment mówi o przyszłym Mesjaszu - Synu Bożym obiecanym potomku Dawida: "Tyś Kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka":
Rdz 14, 18-19 (XIII-XII wiek przed Chrystusem) napisał(a):Melchizedek zaś, król Szalemu, wyniósł chleb i wino; a [ponieważ] był on kapłanem Boga Najwyższego, błogosławił Abrama, mówiąc:
«Niech będzie błogosławiony Abram przez Boga Najwyższego, Stwórcę nieba i ziemi!
Melchizedek ("król prawości") był więc: królem i kapłanem, który pobłogosławił Abrahama chlebem i winem
:
![[Obrazek: ostatnie-wieczerza.jpg]](http://ikonyobrazy.pl/wp-content/uploads/2014/02/ostatnie-wieczerza.jpg)