ekskomunika napisał(a): [*]Jak pogodzić wolę boską z wolną wolą człowieka? Przecież Bóg wie o wszystkim, co ludzie mają zamiar zrobić. Jeżeli nie wie, to jest taki jak my, ludzie – wie niewiele.Nie ma tutaj sprzeczności. To że ja wiem, że napisałeś powyższy post sprawia, że nie był on napisany w sposób wolny?
Cytat:[*]Dlaczego ukrzyżowany Jezus woła: Boże, dlaczego mnie opuściłeś?To cytat z Psalmu. W całości Psalm ten wyraża nadzieję na wybawienie.
Cytat:[*]Dlaczego Jezus kazał uschnąć drzewu figowemu, które nie miało owoców, choć powinien wiedzieć, że w czasie Paschy w tym klimacie figowiec nigdy nie ma owoców?Był to czyn prorocki. Drzewo symbolizował Izrael.
Cytat:[*]Co Jezus miał na myśli mówiąc, że Królestwo Boże nastanie jeszcze za czasów życia apostołów? Dlaczego nie nastało do dziś?Skąd wnioskujesz, że nie nastało?
Cytat:[*]Dlaczego ludzie, którzy jakoby znali Jezusa, mówili o nim, że jest żarłok i pijak?Bo nie obnosił się zewnętrznie z ascezą, przyjmował zaproszenia na uczty od ludzi społecznie pogardzanych. Jest to wyjaśnione w Ewangelii.
Cytat:[*]Jak kobieta po co najmniej ośmiu porodach może być dziewicą? Przypomnę, że Nowy Testament wylicza z imienia czterech braci Jezusa i siostry (więc były co najmniej dwie).Ciekawe. Moja mama ma czwórkę rodzeństwa. Ale moja babcia, jej mama urodziła tylko jedną córkę. Jak to możliwe? Cud? A może skłamałem opowiadając tę historię?
Cytat:Czytałam je wielokrotnieTo przeczytaj jeszcze raz, ale tym razem uważnie.