DziadBorowy napisał(a): Nie wiem jak tym krajom ale Turcji co nieco się udało ugrać.

Turcji udało się coś ugrać, ale nie dzięki dobremu serduszku, lecz dzięki szantażowi ("dajta kasę, bo inaczej puścimy na was wszystkich uchodźców, jakich mamy w arsenale; zaserwujemy wam prawdziwą uchodźczą falę tsunami").
DziadBorowy napisał(a): Jeżeli widzę reakcje i postawy nieproporcjonalne do zagrożenia to nie jest to dla mnie wyrachowana perspektywa, ale uleganie strachowi, histerii lub panice Uśmiech I piszę tutaj nie tyle konkretnie do Ciebie ale mam na myśli ogół najczęściej spotykanych postaw wobec tego problemu.
Tak samo mocno jak niewpuszczania uchodźców pragnę zaostrzenia kar dla piratów drogowych. Tylko, że o ile co do tego drugiego wszyscy są zgodni o tyle co do tego pierwszego istnieją refudżisłelkomiści.
DziadBorowy napisał(a): Z tego, że zamknięcie granic przed uchodźcami nie gwarantuje bezpieczeństwa nie wynika, że otwarcie granic bezpieczeństwo gwarantuje. Chociaż mogę sobie wyobrazić teoretycznie takie scenariusze w których faktycznie otwarcie byłoby bezpieczniejsze niż zamknięcie.
Granice mamy praktycznie otwarte - np. dla Ukraińców i nie jest to dla nas niebezpieczne. Ważne dla kogo mają być otwarte a dla kogo zamknięte i tyle.
DziadBorowy napisał(a): Dostrzegam oczywiście problemy z tymi ludźmi i nie będę udawał, że tego nie ma. Zauważ jednak jedno - w Polsce muzułmanów praktycznie nie ma, przeciętny Polak widział takiego co najwyżej jak kebab kupował. Należy pamiętać, że zawsze mniejszość o odmiennej kulturze i światopoglądzie wprost idealnie nadaje się na wroga. A jak jeszcze ta mniejszość jest gdzieś tam daleko i informacje o niej pochodzą z filmików na youtube i anegdotycznych opowiastek co tam znajomy znajomego w dalekich krajach widział to jest to zagrożenie i wróg wprost idealny. I jest to z premedytacją wykorzystywane przez demagogów i zbijaczy kapitału politycznego.
Ale zważ, że w Polsce masz np. przeogromną mniejszość (chyba już ponad 1 mln) Ukraińców i jakoś nikt (poza niszową skrajną prawicą i rusofilami) nie robi z nich zagrożenia i wroga. Każda mniejszość ma wpływ na kształtowanie swojego wizerunku. Niektóre mniejszości nie dają większości powodu do patrzenia na nie negatywnie, a inne jednak muszą robić coś nie tak skoro są tak negatywnie postrzegane.
DziadBorowy napisał(a): Zresztą zauważ na to w całej Europie jak jest wyjątkowo zły rok to w zamachach ginie około 200 osób (zazwyczaj mniej). W samej tylko Polsce rocznie w wypadkach ginie jakieś 3800 osób.Gdyby zatem faktycznie chodziło o bezpieczeństwo a ludzie zachowali się racjonalnie to osoby przekraczające prędkość (główna przyczyna śmiertelnych wypadków w Polsce) powinny być zwalczane znacznie bardziej niż muzułmańscy imigranci.
Oczywiście, że powinny być zwalczane.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać