exeter napisał(a): pitbbpl,
już ci sygnalizowałem, że obniżenie podatków jest bronią obosieczną, jego konsekwencją jest spadek wpływów do budżetu.
Co by było, gdyby każdy, z każdym, rywalizował na wysokość podatków, stopy ceł i wielkość stref zbytu własnych towarów? To już było pitbbpl'u trenowane i głupotą byłoby ignorowanie tamtych doświadczeń.
Jest tylko jedno państwo w Europie zainteresowane zrealizowaniem takiego scenariusza - Rosja Władimira Putina. Pytanie, dlaczego ty ją wspierasz swoją forumową działalnością? Naprawdę chciałbym to wiedzieć.
Zwykle obniżenie podatków powoduje wzrost wpływów do budżetu, bo ludzie chętnie płacą niskie podatki, a niskie podatki przyciągają jeszcze innych do takiego kraju.
Nic by nie było, sytuacja wróciła by do normalności. Przynajmniej rządy musiały by się wsiąść do roboty i zabiegać o jak najlepsze warunki dla ludzi by nie uciekali do konkurencji. Swoją drogą to już się dzieje bo polskie firmy uciekają do UK.
Do likwidacji ceł i swobodnego przepływu ludzi nie potrzeba żadnej unii.
Nie widzę żadnych przesłanek by unia biurokratów i polityków ponad głowami ludzi miała szanse przeżyć na dłuższą metę.
Ja tam obstawiam podobnie jak wielu mądrych przede mną że ten burdel się rozleci bo jest zbudowany na fałszu i obłudzie.
To pewne, pytanie pozostaje jedno kiedy ? Już ładnie to wszystko trzeszczy w szwach. Myślę że jesteśmy blisko.