nerwica napisał(a):freeman napisał(a): osoba Jezusa Chrystusa jest doskonałym obrazem Boga w człowieku.Osoba to osoba, a obraz to obraz.
W przeciwieństwie do tych, którzy polegają na własnym rozumie i zachowują się tak jak by byli bogami, ja, jak już wielokrotnie zaznaczyłem, polegam na Bogu i jego objawionym Słowie.Nie mam zatem żadnej obawy o to, bym mógł przez to kogokolwiek skrzywdzić.Twoja uwaga jest więc nie na miejscu.
Co do obrazu, to przecież Bóg jest Duchem, który stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo.Człowiek sam przestał być odbiciem bożej chwały.Dopiero Chrystus, jako doskonały człowiek, mógł stać się dla nas obrazem Boga.Poza Chrystusem nie istnieje nic, czego moglibyśmy się dowiedzieć o charakterze Boga.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3