fertenbitenhiy napisał(a): Twoja ideologia chyba cię naprawdę zaślepia, ale nie bój się jak już skończysz być pożyteczny dla nich, to też trafisz do gułagu.Precedens? Być może dla jakichś troglodytów, co to dopiero z jaskiń wyszli. Ale nie dziwię się, że ignorancja idzie w parze z niską inteligencją i zrytą głową od ideologii.
Jeśli wolisz udawać, że polityczne prześladowania szarego obywatela za posty na facebooku jest ok, to gratuluję. Tylko, że to wprowadza niebezpieczny precedens. Teraz robi to władza, która ci odpowiada, ale jakby kaczory zamykały w pierdlu KODowców za poglądy (a ci potrafią być dosyć chamscy), to byłbyś oburzony. I nie tylko ty. No, ale poczekaj. Wszystko się zmienia, za 10 lat będą rządzić inni ludzi być może, ale metody już sobie zachowają. Teraz już każda bardziej wyrazista opinia polityczna będzie groziła pierdlem. Brawo! Znakomita wolność słowa. Normalnie ideał liberalnego (w klasycznym, nie lewicowym tego słowa znaczeniu) świata.
Zresztą czepiasz się jakieś absolutnej wolności słowa, gdzie ja nigdzie o czymś takim nie pisałem. Zresztą typowe dla hipokrytów twojego typu, czepiać się nieistotnych szczegółów, żeby tylko na twoje wyszło.
Nie mówiąc już, że niczego tym nie udowadniasz. Tak jak napisałem poza wymaganiem kultury regulamin forum nie wprowadza żadnej cenzury, bo przestrzeganie prawa jest wymagane tak czy siak. Czy sobie to zapiszesz w regulaminie czy nie. Ten zapis to tylko takie krycie dupy na wszelki wypadek, a nie jakaś cenzura.
Poza tym forum jest własnością prywatną, więc można tutaj sobie wprowadzać jakie się chce zasady. To też ważna różnica.
Masz na początek dwa artykuły, by w ogóle mieć jakiekolwiek pojęcie, czym jest penalizacja "mowy nienawiści" w prawie karnym i w jakich krajach coś takiego jest:
http://www.iws.org.pl/pliki/files/badani...202005.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech
Można też zauważyć, że np. w Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych z... 1966 r. znajduje się art. 20 o takiej treści:
"1. Wszelka propaganda wojenna powinna być ustawowo zakazana.
2. Popieranie w jakikolwiek sposób nienawiści narodowej, rasowej lub religijnej, stanowiące podżeganie do dyskryminacji, wrogości lub gwałtu, powinno być ustawowo zakazane."
A to mamy mapkę pokazującą, które kraje ratyfikowały (ciemna zieleń) lub podpisały (jasna zieleń) ten Pakt:
Szok i niedowierzanie więc. Okazało się, że mamy Orwellowski świat już od ponad pół wieku! Zalecam więc przeprowadzenie się do Omanu lub Arabii Saudyjskiej, gdzie fertenbitenhiy będzie mógł porozmawiać z podobnie neutralnymi ideologicznie dżentelmenami na temat represyjności prawa zachodniej cywilizacji.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)