To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy)
Dragula napisał(a): No ale nawet jeżeli stanie (albo wbije gwóźdź) jak najbardziej na środku, to i tak będzie się kręcić w okół własnej osi. I nie trzeba do tego zdobywać biegunów, wystarczy zwykła podwórkowa karuzela, albo cokolwiek co się obraca. Nie wspominając o chłopskim rozumie, ale chyba zawiódł?

Widzisz, zminusowałeś mnie za moje pytanie (co generalnie po mnie spływa) ale wydaje mi się, że nie  do końca nie rozumiesz istotę problemu. Twój chłopski rozum, o którym wspominasz, cię trochę zawiódł, moim zdaniem. Oto dlaczego :

Podręczniki i wikipedia podają, że prędkość liniowa na równiku wynosi 0, co jest dość nieścisłe, ona zbiega do 0, a 0 osiąga jedynie w abstrakcyjnym, matematycznym punkcie, powiedzmy nieskończenie małym.
Moje pierwotne pytanie wynikało ze zwrócenia uwagi na tę nieścisłość, gdyż generalnie za biegun uważamy powszechnie jakiś względnie mały okrąg, na którym można stanąć nogami.

Ten matematyczny punk, który tak naprawdę jest osią obrotu, sam nie ma właściwości obrotu, punkt nie może się obrócić, to wynika z definicji, więc w tym punkcie obrót nie występuje. W pozostałych miejscach Ziemi prędkość kątowa jest wszędzie taka sama, a prędkość liniowa się zmienia, w zależności od odległości od ów punktu matematycznego.

Moim zdaniem nie można twierdzić, że prędkość jednocześnie wynosi 0 (jako prędkość liniowa) i nie wynosi 0 jako prędkość kątowa, bo mielibyśmy tu do czynienia z analogiczną sytuacją jak w paradoksie korpuskularno-falowym fotonu, albo z kotem Schroedingera, który jest jednocześnie żywy i martwy.

Ruch, według tego jak ja go rozumiem, jest pewną filozoficzną relacją obiektów względem siebie, można powiedzieć też bardziej fizycznie, że względem układu odniesienia. Ruch jest de facto czymś względnym. Oczekiwałem więc pierwotnie odpowiedzi względem czego prędkość liniowa na biegunie (na którym można stanąć) wynosi 0, bo na pewno nie względem gwiazd.

Większość z Was, która próbuje to tu tłumaczyć, moim zdaniem, popełnia ten sam błąd myśląc, że można się obracać i nie wykonywać żadnego ruchu liniowego. Nie można.
Ta prędkość liniowa zbiega do 0, ale go nie osiąga, osiąga go dopiero w matematycznym punkcie, który nie ma właściwości obrotu.

Tak to teraz rozumiem i moje pytanie zwiększyło moją świadomość, więc dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bo wikipedia wprowadziła mnie w błąd, który prowadził do paradoksu, który chciałem przedstawić.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez matsuka - 31.07.2017, 16:50
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 10.05.2012, 21:08
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 11.05.2012, 09:37
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 11.05.2012, 18:06
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 26.05.2012, 11:40
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 26.05.2012, 12:41
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez biegacz - 06.06.2012, 23:33
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez biegacz - 07.06.2012, 00:43
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 20.07.2012, 14:20
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 21.07.2012, 17:16
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 24.10.2012, 22:54
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 24.10.2012, 23:03
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 01.11.2012, 16:57
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 07.12.2012, 22:30
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 08.12.2012, 13:20
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 08.12.2012, 17:15
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - przez ideat - 09.12.2012, 00:17

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości