wilku2243 napisał(a):zefciu napisał(a): Po pierwsze - naucz się używać funkcji "quote". Jeszcze raz moje wypowiedzi pojawią się z nagłówkiem "wilku napisał", a poproszę moderację o wycięcie szkalującego mnie posta.
wilku2243 napisał(a): Że niby wiara w boga czymś się różni od tego co napisałem?No różni. Bo jednak istnieją teizmy zgodne z nauką i nie gwałcące ciągu przyczynowo-skutkowego.
Cóż nawet jeśli to akurat chrześcijanizm lub islam na pewno nie jest zgodny z nauką a przecież to najpopularniejsze religie
Cytat:WIele osób wierzących w Ducha Świętego jednak ominęło pułapkę "God of the gaps" i zachowało ciekawość naukową. Ty zaś użyłeś "matki natury" w tej właśnie roli.
Nie wszystko musi być tak złożone i zależne od ducha świętego czy mahometa czy odyna,
Spoiler - Mahomet nie jest Bogiem wg Islamu.
Matka natura to jedynie zbiór praw rządzących tym światem, jak prawa fizyki, czas, a nie bóg
Cytat:zresztą przykłady które podajesz nie mają racji bytu na tym świecieJakie przykłady?
Gepard, biegający z prędkością światła
Cytat:Skąd wiesz że to kłamstwo?Stąd, że pewnie różne nazwy możemy przypisać procesowi mentalnemu, którego produktem jest sformułowanie "Meczet islamski istnieje o wiele dłużej [niż chrześcijaństwo]", ale na pewno nie należy do nich "myślenie".
W tym momencie czepiasz się szczegółów, mogłem po prostu napisać pomyliłem się zamiast myślałem.
Cytat:Co cię to obchodzi co ważniejsze?E?
No nawet jeśli to jest kłamstwo, to ono ciebie ani tej rozmowy nie dotyczy, możesz zamienić sobie islam w tamtej wypowiedzi kilkoma set róznymi starożytnymi religiami
Brainless napisał(a):zefciu napisał(a):wilku2243 napisał(a):Błagam! Powiedz, że to trolling. Nie można być aż tak głupim przecież!pilaster napisał(a):A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Z kosmicznych pyłów mieszanki różnych gazów itp
Wielki Wybuch wziął się z gazów, a te, jak wiadomo, biorą się ze spożywania fasolki.
To mnie najbardziej rozpierdala, ciekawe co powiesz gdy spytam skąd się wziął bóg, bo skoro chemiczne mieszanki gazów nie mogły istnieć przed początkiem wszystkiego to bóg też nie.