zefciu napisał(a):wilku2243 napisał(a): słyszałem o islamie i chrześcijaństwie ale nie zagłębiałem się w dokładne szczegóły stąd pomyłkaTo co o nich słyszałeś? Pytam z ciekawości. Bo brak mi wyobraźni i nie umiem pomyśleć takiego podzbioru wiedzy o chrześcijaństwie i islamie, który pozwala mówić, że się "słyszało" o tych religiach, a jednocześnie popełnić taką "pomyłkę". Chcę więc wiedzieć - to nie jest pytanie retoryczne.
O islamie wiem niewiele, że muszą zabijać niewiernych, muszą nosić to dziwne nakryucie głowy kobiety, są im obiecane dziwne rzeczy po śmierci jesli beda wierni, ogólnie wiem to co może się dowiedzieć osoba która ma na to wszystko totalnie wyjebane to samo z chrześcijaństwem i nie pytaj jak trafiłem na to forum ani czemu tu pisze bo sam nie wiem z nudow chyba
Cytat:No tego nie wiem, religie świata są zbyt rozbieżne żeby bóg mógł być "przed wszystkim"Po pierwsze - co to znaczy, że są rozbieżne. Po drugie - jak to ma przeszkadzać w głoszeniu Boga jako praprzyczyny?
Bo religia egipska posiadała ponad 50 bogów, bogowie greccy liczyli ponad 20, chrześcijanizm i islam ma tylko jednego, buddyzm nawet nie ma boga bo wg nich bóg istnieje w kazdym człowieku, i tak wymieniać do usrania czemu akurat ta a nie inna religia jest słuszna?