Hans Żydenstein napisał(a): Lumber podał statystyki, według których liczba seksualnych ataków wzrosła o 19%. Wątpię, żeby to było spowodowane Brexitem
Brexit spowodował prawdopodobnie jedynie wzrost przestępstw na tle rasowym i narodowościowym.
Cytat:Jednakże dane pokazujące nadmierną agresję wśród muzułmanów już wielokrotnie krążyły w sieci, czy to ze Szwecji czy z Niemiec, więc osąd Lumbera nie bierze się z powietrza.
Trochę się bierze z powietrza. Bo z tego co się orientuję ani liczba muzułmanów w UK znacząco się nie zwiększyła ani nie powstały nowe warunki, które miałyby zwiększyć przestępczość wśród tych którzy już tam byli. Natomiast co najmniej w jednej kategorii przestępstw wystąpiły zjawiska, które mogły zwiększyć ilość przestępstw wśród rdzennie brytyjskiego marginesu społecznego. A całe to rozumowanie tak Trumpa jak i Lumbera wygląda mi trochę na coś w stylu "nawpuszczali uchodźców to teraz oni im molestują kobiety i kradną".
Cytat:Czasami wzrosty statystyk wynikają ze zmian prawie, może rozszerzyli definicję "seksualnego ataku". Przydałyby się bardziej szczegółowe statystyki z podziałem na wiek przestępców, pochodzenie...
Ano właśnie. A przecież cała dyskusja zaczęła się z tego, iż niektórzy bez owych bardziej szczegółowych danych już wiedzą, że przyczyną byli 'ciapaci'. To jednak należałoby wykazać. Bo może byli, a może nie.
Poza tym nie wiem czy zauważyliście jedną istotną sprawę. To nie są statystyki przestępstw zgłoszonych odpowiednich organom. Te badania bazują na ankietach w których ktoś anonimowo deklarował, że padł ofiarą przestępstwa
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"