Czekolada_Milka napisał(a): Wookie gościu jak się już powołujesz na Dawida, to nie stosuj ułatwień. Dawid nie stosował.
Ja zadałem pytanie czy Dawid wykluczył możliwość badania wszechświatów transcendnetnych.
Jeśli istnieje druga rzeczywistość w której istnieje drugi multikosmos składający się z wielu wszechświatów, to co ja mam przyjąć, że mówienie o drugiej rzeczywistości transcendnentnej jest nonsensowne? Jest sensowne, może być NIEPZNAWALNE. Ale to tak jak z Panem Bogiem. Każdy wierny wie że jest niepoznawalny.
Wookie jako specjalista od Dawida mógłbyś mi naświetlić czy Dawid jest kimś kto próbuje ograniczyć uczonym możliwość rozprawiania o czymś takim jak druga rzeczywistość z drugim muliuniversum? Czyli możemy o tym rozprawiać choćby hipoteteczynie czy Dawid zabronił?
A co do tego czy coś poza wszechświatem jest sensowne czy nie... pozwolisz że zdecyduje o tym nauka nie osiemnastowieczny Dawid. Bo może jednak zdołamy badać to co jest poza wszechświatem nie oglądając się na Dawida.
Wydaje mi się,że operujecie błędną terminologią.Pojęcie "wszechświata" jest jednorodne i niepodzielne tzn. wyklucza mnogość.