Jaques napisał(a):Piotr został nazwany szatanem " zejdź mi z oczu szatanie. Jesteś mi zawadą". Tak powiedział.Petrus90 napisał(a): Jego proces degeneracji wydał straszne owoce: Wydanie na śmierć niewinnego...
Zauważ że Jezus wiedział co się stać musi i oceniał swoją ofiarę jako pozytywną - korzystną dla świata. Nie można tego nazywać "strasznym owocem". Piotr, który chciał go od niej uchronić, został zbesztany, a jego pomysł nazwany szatańskim. Można się nawet zastanawiać nad działaniem Judasza w porozumieniu z Jezusem.
Jezus uważał Judasza za swego przyjaciela. Jedynie o nim tak się wyraził. Współdziałał z Judaszem w sprawie zdrady. Fragmenty ewangelii Judasza:
"Rzekł mu więc Judasz: „Zobaczyłem siebie (25) w widzeniu (.....), jak Dwunastu uczniów (...) rzuca na mnie kamienie i już (45,1) prześladuje [mnie gwałtownie] i uciekłem do miejsca, w którym [...] za tobą. ..."
"Jezus mówiąc: „Będziesz trzynastym i będziesz przeklęty przez pozostałą resztę pokolenia (...), ale przyjedziesz i będziesz panował nad nimi....."
"Czyż nie mam pić kielicha, który Mi podał Ojciec?" (Jezus Chr.) - to już Jan 18
Tomasz, też ciekawa postać. Nie uwierzył bo nie widział, Nie jest więc błogosławiony, bo jest Święty.