Teista napisał(a): Piotr został nazwany szatanem " zejdź mi z oczu szatanie. Jesteś mi zawadą". Tak powiedział. Jezus uważał Judasza za swego przyjaciela. Jedynie o nim tak się wyraził.
Współdziałał z Judaszem w sprawie zdrady. Fragmenty ewangelii Judasza:
"Rzekł mu więc Judasz: „Zobaczyłem siebie (25) w widzeniu (.....), jak Dwunastu uczniów (...) rzuca na mnie kamienie i już (45,1) prześladuje [mnie gwałtownie] i uciekłem do miejsca, w którym [...] za tobą. ..."
"Jezus mówiąc: „Będziesz trzynastym i będziesz przeklęty przez pozostałą resztę pokolenia (...), ale przyjedziesz i będziesz panował nad nimi....."
"Czyż nie mam pić kielicha, który Mi podał Ojciec?" (Jezus Chr.) - to już Jan 18
Tomasz, też ciekawa postać. Nie uwierzył bo nie widział, Nie jest więc błogosławiony, bo jest Święty.
To jest logiczne, bo Jezus nie skrzywdziłby raczej żadnego człowieka. Do roli zdrajcy wybiera prawdopodobnie swego przyjaciela i być może najlepszego ucznia, który zostanie później przez ludzi znienawidzony poniżony, przeklęty.
Cytat -Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził” (Mt 26,24) Można zinterpretować nie potępianie Judasza przez Jezusa, lecz jako troskę o Judasza.
Zatem Jezus wie, że ludzie są słabi i często upadają, dlatego w dziele odkupienia wziął na swoje barki grzechy ludzi. Udział w tym dziele ma także Judasz, który wziął na siebie winę za wydanie Jezusa w ręce oprawców