Roan Shiran napisał(a):Musiałem najwyraźniej pominąć odpowiednie przepisy derogacyjne w NT. Mógłbyś być tak uprzejmy i podać mi, gdzie dokładnie znajduje się np. ten uchylający następujący przepis: "Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana."?
A to w ogóle jest przepis prawny?
A tak poza tym, to nadal ten werset obowiązuje. Cały czas Kościół uważa samookaleczenie w celu pozbycia się pokusy seksualnej za grzech śmiertelny.
Dragula napisał(a):Cytat: Jest to kodeks karny, z cywilnym i co tam jeszcze wraz z przepisami liturgicznymi i zaleceniami jak się zachowywać by podtrzymać tożsamość narodową i religijną Izraela.Jest to ciekawe, że w dyspucie politycznej potrafisz krytykować podtrzymywanie tożsamości narodowej i religijnej za pomocą przemocy, ale jeżeli odnosi się to do krytyki chrześcijaństwa (no, bardziej judaizmu ale ci poprzedni też uznają to za świętość) to stajesz okoniem :|
A gdzie ja to krytykowałem? Chodzi Ci o moją dyskusję z korsarzem na temat Katalonii? Chyba pomyliłeś mnie z lumberem. Nie popieram dążeń Katalończyków, nie mam w ogóle zdania w tej kwestii, po prostu wszedłem w taką rolę bo moim zdaniem korsarz gadał od rzeczy, w dodatku bardzo protekcjonalnym tonem. No i po przyciśnięciu okazało się, że nie ma on żadnych argumentów, poza autorytetem jakiegoś lubianego przez niego publicysty.