lumberjack napisał(a):freeman napisał(a): Jest za to jednoznaczna aprobata porzucenia grzesznych praktyk
(1) Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie istnieje istotna różnica między "należy porzucić grzeszne praktyki" a "należy ukamienować gejów".
freeman napisał(a): jak również jednoznaczne potępienie wszelkiej obłudy, wyrażającej się choćby tym, że ludzie sami będący grzesznikami wykazują wielką ochotę do karania innych grzeszników.
(2) Czyli należy zlikwidować sądy? Przecież tam zasiadają grzesznicy chcący karać (i karzący) innych grzeszników.
(1) Dla mnie również, jako że pierwsze dotyczy prawa moralnego, a drugie prawa karnego.Podobnie, istnieje różnica pomiędzy upodobaniem w porzuceniu grzesznych praktyk, a upodobaniem w karaniu śmiercią.
(2) Bóg zachęca do tego, aby każdy sam poddał się osądowi Słowa Bożego.Karanie byłoby wówczas zbyteczne.Ale że praktyka wygląda inaczej, to choć ludzka sprawiedliwość nie może dorównać bożej, lepsze już istnienie sądów niż ich brak.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3