Roan Shiran napisał(a):Mam inną wersję Biblii. W mojej jest napisane tak, jak wcześniej podałem, a nie "Nikt, kto zgniecie sobie jądra lub odetnie członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana". To niesłychane, by wciskać ludziom tak ważne pismo ze zmienionym tekstem - zrobię im w tam wydawnictwie jesień średniowiecza.
No bo faktycznie, kto miał, ten nie wchodził. Przepis liturgiczny i tyle. Natomiast czerpiąc z tego jakąś naukę moralną chrześcijanie zinterpretowali to tak, jak napisałem (chyba, nie czerpię tej wiedzy z dokumentów, raz mi tak znajomy batman powiedział).
Cytat: NT są jakieś przepisy derogujące powyższe zapisy lub też i tu wydawnictwo mojego wydania Biblii się nie popisało, czy też wersety te nadal obowiązują?
Odpowiem na to pytanie, pod jednym warunkiem: udowodnisz mi, że te przepisy obowiązywały kogokolwiek poza Żydami (i ewentualnie imigrantami w królestwie Izraela).
Cytat:Warto by dodać, że to wyjaśnienie stosunku niektórych chrześcijan do zapisów ST
ROTFL! Powyżej 90% (bo wątpię, by członkowie sekt teonomicznych stanowili choćby jeden procent chrześcijan) chrześcijan to są niektórzy chrześcijanie. No nieźle.
Cytat:chociaż trzeba przyznać, że katolicyzm wmawiając gejom, że ich czyny są grzeszne, stanowi pewien pomost pomiędzy tym prymitywizmem, a religią bardziej nowoczesną
A trzeba, bo...? Katolicyzm potępia bardzo wiele czynów wynikających a naturalnych skłonności człowieka. I nie tylko katolicyzm, ale każda etyka.
lumberjack napisał(a):Ja napisał(a):Lol, a niby dlaczego żydowskie prawa i przepisy porządkowe miałyby nas obowiązywać?
Bo to nie są żydowskie prawa, tylko te niby obiektywne i niezmienne, nierelatywne prawa boskie.
Wyciąć tyle z mojej wypowiedzi, żebym teraz musiał powtarzać argumenty... Oj nieładnie, lumber, nieładnie.
Prawo Mojżeszowe to są niezmienne przepisy nadane przez Boga Żydom. I już, koniec, kropka. Żydów-chrześcijan obowiązywały one również po przyjściu Jezusa, a pozostałych nie obowiązywały ani przed, ani po.
Cytat:Cytat:Nic, co było zakazane przez prawo mojżeszowe nie jest dozwolone dla chrześcijan dzisiaj (poza takimi rzeczami, jak golenie boków brody, czyli przepisami kultowo-tożsamościowymi). Nie ma żadnego powodu, by uznawać że nastąpiła tu jakakolwiek zmiana zdania.Przypuszczam, że wątpię. Pan Jezus to ktoś inny niż surowy Jahwe ze ST.
Przypuszczam, że wątpię. Proszę zresztą pokazać coś, co było zakazane w Prawie, a jest dozwolone dla chrześcijan. Nie licząc oczywiście przepisów kultowo-tożsamościowych.
Dragula napisał(a):w sumie napisałem niejasno
To co napisałeś dalej w tej odpowiedzi jest jeszcze bardziej niejasne. Zarzuciłeś mi podwójne standardy, mam więc nadzieję, że przedstawisz na to jakieś dowody lub wycofasz zarzut.