lumberjack napisał(a):
Co do bycia lepszym człowiekiem w sensie moralnym - żadne diety Danielów, posty i samobiczowania nie uczynią z ciebie człowieka lepszego moralnie.
A tutaj bym się trochę nie zgodził. Diety Daniela i w ogóle rożne posty, zalecane przez wszelkie religie, oczyszczają układ pokarmowy i wzmacniają zdrowie. Nie jest to żadne "samoumartwianie", lecz przeciwnie, dbanie o dobry stan organizmu. I chociaż samo w sobie jest to etycznie neutralne, to jednak trudno być dobrym moralnie, kiedy tu coś boli, tu coś strzyka, i w ogóle człowiekowi niedobrze. Cierpienie nie uszlachetnia, tylko czyni zrzędliwym. W najlepszym wypadku. Człowiek cierpiący jest najlepszym mięsem armatnim, bo jak go ząb boli albo dusza (bóle duszy też mogą brać się z niewłaściwej diety), to chętniej da się zabić za Boga, Honor albo Ojczyznę, natomiast człowiek w pełni zdrowia za bardzo ceni swoje życie, żeby je tracić na konflikty.
Yudas napisał(a): Mowa o seksie pozamałżeńskim. Jeśli chodzi o inne układy, wtedy to już indywidualna sprawa.
Wszystko da się zrobić, oby sił nie zabrakło
Nadal nie wiem, co to ma wspólnego z butami. Chyba że mam przyjąć wyjaśnienie lumberjacka, że w ekstremalny sposób uprzedmiatawiasz ludzi, utożsamiając ich z rzeczami osobistego użytku. Ale na pewno lumberjack się myli i chciałeś przekazać coś zupełnie innego.
Oczywiście można zawsze wymyślać jakieś nowinki, ale ja tam wolę trzymać się mądrości starożytnych:
Pewien człowiek robił mu zarzut z tego, że żyje z kurtyzaną. ,,Powiedz mi - zapytał go Arystyp - Jeżeli otrzymałem dom, to czyż sprawi mi jaką różnicę, czy mieszkało w nim już przedtem wielu ludzi, czy też ja będę pierwszym mieszkańcem?" ,,Żadnej" - odpowiedział tamten. ,,A jeżeli podróżuję na statku, to czy jest jakaś różnica, czy na statku tym przede mną płynęło wielu pasażerów, czy jeszcze nikt?" ,,Nie ma różnicy". ,,Tak samo nie ma znaczenia, czy żyje się z kobietą, która miała wielu kochanków, czy z taką, która jeszcze nie miała ani jednego".
Diogenes Laertios, "Żywoty i poglądy sławnych filozofów"