lumberjack napisał(a): Ale bejbe, ja pisałem o modlitwie, a ty mi tutej o wierze i jej długofalowych skutkach.
Co de facto nic nie zmienia w kontekście mojej wypowiedzi. Modlitwa ma swoje długofalowe skutki. No i jest nieodłączną częścią wiary.
Cytat:Ale to jest znowu takie działanie "pośrednie", a ja bym chciał, żeby Bóg istniał i działał bezpośrednio - tak jak jest to opisane w Biblii (chociaż nie chciałbym tego Boga ze Starego Testamentu, bo by pewnie wszystkich nas już teraz potopił).
Z mojego punktu widzenia to po prostu Bóg dostosowywał środki do aparatu pojęciowego ówczesnych ludzi. Dzisiaj jakby się fale morskie rozstąpiły przed uchodźcami to w ciągu tygodnia miałbyś tysiące naukowych opracowań tłumaczących zajście tego fenomenu.
Cytat:Możesz jeszcze raz dać tego linka? Chyba cuś mi umknęło.
https://www.tygodnikpowszechny.pl/tablet...dza-126099
Cytat:Jaka jest różnica między odpowiedzialnością zbiorową a liniową konsekwencją czynu?
Taka jak między zbrodniami Wehrmachtu a skutkami wojny. Żołnierze są winni zbrodni. Ich dzieci już nie. A skutki wojny odczuwają absolutnie wszyscy, którzy żyją lub będą żyli na terenie gdzie się działa. Także dzieci żołnierzy.
Cytat:Panie, daj mnie szlifierkie, młota, łoma
Nooo daję klucz nawet

Cytat:Życie i czas. Może i z perspektywy trupa rzeczywiście jest wszystko jedno, ale żyjemy tu i teraz i z takiej, nietrupiej, perspektywy wybór światopoglądu ma znaczenie.
No i wzamian za czas zyskuję to wszystko co wiara zapewnia docześnie.
Cytat:Dajmy na to masz ze 25 lat i przed tobą wchuj życia. Możesz np. wybrać drogę mnicha muzułmańskiego, derwisza, i jebać głową o podłogę pięć razy dziennie przez całe życie. Jeśli islam mówi prawdę, to twoje życie nie będzie zmarnowane.
Ale jeśli prawdą jest ateizm albo katolicyzm (nieekumeniczny), to taki derwisz zmarnował swoje życie, w którym mógł mieć zupełnie inne wartości i doświadczenia.
Dlatego kierując się wyborem wiary chyba warto patrzeć na doczesne jej skutki. I na to jak wygląda społeczeństwo z taką a nie inną religią.
Sebastian Flak