Cytat:Prawdziwy cud, bezpośrednia ingerencja Boga w stworzenie, jest dla nas całkowicie niezauważalny, bo taka ingerencja nie należy do możliwych do zbadania ciągów przyczynowo - skutkowych. Zachodzi z zewnątrz czasoprzestrzeni i zmienia wszystkie powiązane z tym wydarzenia, zarówno przyszłe, jak i przeszłe.Czyli praktycznie nie ma czegoś takiego jak cud. Bo jeśli się pojawia taki bąbel w czasoprzestrzeni, to dorabiają się przed nim (jak rozumiem) wszystkie naturalne przyczyny jego zajścia? Tylko przy zmartwychwstaniu Jezusa czy wskrzeszeniu Łazarza nie dałoby się dorobić takich zjawisk naturalnych bo takowe nie istnieją. Chyba, że i te cuda uważasz za predigistatorskie... szczerze mówiąc nie znałem tego słowa i nie chce mi się szukać jak się je pisze
za kuglarskie sztuczki, które miejsca nie miały?Co Dawkinsa - ok, zgadzam się, że jego poglądy sprawiają znaczenie jakby bazowały na sensownych przemyśleniach. Tylko jakikolwiek inny "prawdziwy ateista", ma tak naprawdę gdzieś to, co robi, mówi i twierdzi sam Dawkins, bo sam też będzie się opierał na przemyśleniach, nie na autorytecie Dawkinsa. Po prostu podśmierdziało mi to takim "nawet sam Darwin wątpił", albo "nawet sam ten koleś co badał Całun w końcu się nawrócił" i tak dalej.
Swoją drogą Dawkins jest wyjątkowo kiepski jeśli chodzi ekspresję swoich przekonań. Przynajmniej w Bogu Urojonym jest kilka tez, które wydawały mi się na wyrost (np o tym, że ateiści są średnio bardziej inteligentni od wierzących - sam nie znalazłem na to dowodów statystycznych, częściej mają wykształcenie wyższe, ale czy inteligentniejsi - nie wiem), ale jednak podaje też garść słusznych obserwacji i spostrzeżeń (np na temat moralności - żadna religia z uważanych współcześnie za cywilizowane nie stosuje tak prymitywnych standardów jak te zapisane w księgach uznanych za święte), przy czym cały ton wypowiedzi Dawkinsa w całej publikacji jest tak arogancki, że wywoła u wierzącego (bo wydaje mi się, że to oni mają być adresatem tej książki) jedynie złość i irytację, które przesłonią całą merytoryczną treść.
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down