Jaques napisał(a): To cud. Tyle że dziś dalibyśmy antybiotyk i środek przeciwgorączkowy. Może ze wszystkimi cudami jest tak samo? To znaczy przerastają nasz poziom wiedzy, a wcale nie są niemożliwe.
Dlaczego z łaski cudów wykluczeni są kalecy? Już piszę o co kaman: ogólnie to co teiści uważają za cuda to np. remisja raka, przywrócenie wzroku czy słuchu.
Czemu jednak jak ktoś ma wydłubane oko, to nigdy nie wydarzył się cud odrośnięcia oka? Czemu nie zdarzają się cudownie odrastające nogi czy ręce?
Galahad napisał(a): Co de facto nic nie zmienia w kontekście mojej wypowiedzi. Modlitwa ma swoje długofalowe skutki. No i jest nieodłączną częścią wiary.
Ok.
Galahad napisał(a): Z mojego punktu widzenia to po prostu Bóg dostosowywał środki do aparatu pojęciowego ówczesnych ludzi. Dzisiaj jakby się fale morskie rozstąpiły przed uchodźcami to w ciągu tygodnia miałbyś tysiące naukowych opracowań tłumaczących zajście tego fenomenu.
No ale to jest przykład gdzie Bóg ingeruje, ale się nie pokazuje. A taki Jezus? Czemu nie ma Jezusa? Niech już będzie ta paruzja, to sam się go zapytam po co to wszystko było.
Galahad napisał(a): https://www.tygodnikpowszechny.pl/tablet...dza-126099
Artykuł płatny. Lumber biedny. A raczej skąpy (to najbliższe prawdy
). Galahad napisał(a): Taka jak między zbrodniami Wehrmachtu a skutkami wojny. Żołnierze są winni zbrodni. Ich dzieci już nie. A skutki wojny odczuwają absolutnie wszyscy, którzy żyją lub będą żyli na terenie gdzie się działa. Także dzieci żołnierzy.
Satysfakcjonujące wyjaśnienie.
Galahad napisał(a): Nooo daję klucz nawet Język
E, klucz to pójście na łatwiznę
Wolę wyzwania
Galahad napisał(a): No i wzamian za czas zyskuję to wszystko co wiara zapewnia docześnie.
A co takiego zapewnia? Poczucie winy? Nieraz widziałem jak ludzie mają poczucie winy z powodu całkowicie zdrowych i normalnych zachowań.
Galahad napisał(a): Dlatego kierując się wyborem wiary chyba warto patrzeć na doczesne jej skutki. I na to jak wygląda społeczeństwo z taką a nie inną religią.
Czeskie niereligijne społeczeństwo radzi sobie lepiej od polskiego katolickiego społeczeństwa. Dlatego należy wybrać niewiarę
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać