Galahad napisał(a): Się zarejestruj Język Naprawdę się opłaca. 6 artów miesięcznie czytasz za free.
Ok.
Galahad napisał(a): Myślałem raczej o utrzymywaniu lepszego stanu zdrowia
Trzeba ćwiczyć mięśnie; ciało. Nie akty szczeliste.
Galahad napisał(a): psychiki
Nie trzeba do tego religii. Wystarczy okazywać miłość bliskim i pomoc tym, którzy na to zasługują.
Galahad napisał(a): tonizującym wpływie na kontakty społeczne itd.
To tak, racja. Ale tę rolę może również spełniać poczucie przynależności narodowej i krzewienie patriotyzmu.
Galahad napisał(a): Co do wyrzutów sumienia to ja jestem dziwnym człowiekiem i się do poziomów wrażliwości innych niż moja się raczej nie odniosę. Osobiście to ja mam coś z Aspergerowca i moje sumienie mówi mi: będziesz grzeczny, uprzejmy, wrażliwy i pomocny. No chyba, że jakiś skurwysyn uporczywie i uparcie Cię prowokuje. Wtedy nie bądź. Poniechaj raz, poniechaj drugi, poniechaj trzeci i czwarty jak ktoś bliski prosi. A jak się cwel nie znudzi to nie poniechuj. Na razie wyrzuty sumienia to zdarza mi się mieć tylko wtedy gdy poniechałem albo zwlekałem. Ale ja chyba nie jestem typowy.
A mi chodzi o takie coś, że ludzie mają wyrzuty sumienia z powodu rzeczy, które nie powinny takich wyrzutów wywoływać. A to że się kondonów używa; że się masturbuje; że się rozwodzi z jakimś niereformowalnym pijakiem-damskim bokserem; że się żyje w związku nieślubnym etc.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać