Puszczyk napisał(a):Nie moją, tylko Kościoła.
pilaster napisał(a): Poniekąd. Jak zatem Puszczyk zamierza rozstrzygnąć metodą obiektywną, naukową, czy owe cuda dokonywane przez Jezusa, rzeczywiście się wydarzyły (jako cuda -wydarzenia wymagające zawieszenia prawa fizyki), czy nie?
Przypomina pilaster że w chrześcijaństwie cuda to nie sztuczki magiczne, ale Znaki. Widoczne są tylko dla tych, do których są skierowane.
Proszę podać dowolny wyobrażalny zestaw eksperymentów i/lub obserwacji, które by odróżniły Wszechświat czysto materialny od Wszechświata stworzonego przez chrześcijańskiego Boga - Absolut.
Pilastrze, jeśli przyjmujemy Twoją interpretację Biblii i cudów
Cytat: to taki zestaw eksperymentów nie istnieje,
Ano właśnie. Wszechświat stworzony, jest "od wewnątrz" naukowo nieodróżnialny od Wszechświata "samoistnego". Jedyna wiedza na ten temat może przyjść tylko z "zewnątrz" Wszechświata - poprzez Objawienie, w które można tylko wierzyć lub nie.
Cytat:Jeśli zaś przyjmiemy, że cuda wydarzają się do dzisiaj (i wielu w to wierzy) i że można je badać (co też wielokrotnie miało miejsce), to możemy tylko je falsyfikować i jak na razie żaden (wystarczająco dobrze) potwierdzony nie został.
I nie będzie. Jest to nieunikniona konsekwencja zasady o której pisał pilaster - Bóg nie chce ludzi przymuszać do wiary w Niego i daje im wybór. Realny wybór. Dlatego Wszechświat musi wyglądać na czysto naturalistyczny, bo inaczej realnego wyboru by nie było.
Cytat:pilaster napisał(a): Czyli jakiego? W jaki sposób Puszczyk uzasadnia obliczalność Wszechświata i istnienie naturalizmu? Przez odwołanie się do jakiegoś bytu prostszego, proszę.
Ja przyznaję, że nie mam pojęcia dlaczego Wszechświat jest obliczalny i w ogóle dlaczego jest raczej coś niż nic.
Ano właśnie
E. T.
Cytat:Czy Ty czasem nie twierdzisz, że naturalistyczna wizja świata jest zgodna z doktryna katolicką? Jezus zaś wg. Ciebie zmartwychwstał, prawda? Jak to pogodzić?
Normalnie. Naturalistyczna wizja świata jest zgodna z doktryną katolicką, a Jezus zmartwychwstał. Jak już wielokrotnie podkreślał pilaster, "cuda", takie jak zmartwychwstanie Jezusa mogą się pojawić wyłącznie we Wszechświecie naturalistycznym, bo tylko tutaj zostaną rozpoznane jako cuda (oczywiście tylko przez tych, do których są skierowane)
Cytat: cóż to jest ta wolna wola?
Możliwość dokonywania swobodnych wyborów. I odpowiedzialność za nie.
Cytat: jak możliwe jest wyjaśnienie istnienia Wszechświata?
Na wiele różnych sposobów, łącznie np. ze Wszechświatem stworzonym przez ...ludzi.
Cytat: cóż mi przyjdzie z rzekomego wyjaśnienia "obliczalności Wszechświata"?
Pewnie nic. Nawet żadnego dodatkowego bełta do obalenia w krzakach z kumplami się za to nie kupi...